Dyr

Bolig med særligt krav: Her skal man have hund

26. oktober 2022 Tekst: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Foto: Colourbox og Carsten Broder Hansen.
Det er obligatorisk at være hundeejer, hvis man ønsker en lejlighed i “Hundehuset”. Ejendommen i Frederikssund er foreløbig den eneste af sin slags i verden, men efterspørgslen er stor.
-

Efterspørgslen på “Hundehuset” i Frederikssund har været så overvældende, at Niels Martin Viuff, der er entreprenøren bag projektet, nu allerede har flere lignende projekter i støbeskeen.

Jeg har talt med Pia Hansen, som sammen med sin hund, Malthe, var stærkt medvirkende til, at “Hundehuset” blev opført.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Svært med tilladelser

Pia Hansen var den første indflytter i det specielle byggeri. Hun præsenterer mig for sin hund, Malthe, på 11 år, der indirekte var grunden til at huset blev opført.

Pia havde udfordringer med at finde en bolig til hende selv og Malthe, og fortæller: “Vi boede i en lejlighed i en anden boligforening, og Malthe begyndte at få problemer med at gå på trapper. Så søgte jeg om en stuelejlighed, men selv om jeg allerede havde hund, skulle jeg ansøge forfra i boligforeningen om tilladelse til at have Malthe, inden jeg kunne søge om flytning. Det var en næsten umulig procedure.”

På det tidspunkt gjorde Pia rent i det fitnesscenter, hvor Niels Martin Viuff trænede, og de to faldt i snak, og Pia fortalte om sine boligproblemer.

“Niels Martin byggede så meget i Frederikssund, så jeg spurgte, om ikke han kunne afsætte en enkelt karré, hvor man måtte have hunde.

 

Pia Hansen med sin hund, Malthe, der er indirekte årsag til, at en helt ny boligform er blevet til virkelighed.

Sagde først nej

I første omgang var han afvisende, men efter 14 dages tid vendte han tilbage og sagde: “Vi gør det – vi bygger et hus til hunde”. Og så var projekt “Hundehus” en realitet,” siger Pia.

Selv om Niels Martin altid selv har haft hunde, var han oprindeligt modstander af hunde i lejeboliger, og uddyber: “I mine mange år i byggebranchen har jeg primært opført lejeboliger, som regel bygget, så relativt ubemidlede mennesker også havde råd til at bo i dem".

Han fortsætter: "Jeg var sikker på, at hunde ikke var forenelige med den boligform. Mange hunde er hårde ved lejlighederne. Som hvalpe bider de meget i stykker, og kløerne slider stærkt på trægulvene. Det betyder, at hundeejere ofte bliver mødt af uforholdsmæssigt store fraflytningsomkostninger.”

Verdensberømt boligform

Niels Martin påpeger, at det er voldsomt for en ressourcesvag lejer med hund at blive mødt med en stor ekstraregning for nye gulve og andre skader. “Det har en social slagside og gør folk kede af det, og det havde jeg det dårligt med. Dertil kommer klager over larm og efterladenskaber. Derfor har vi altid sagt nej til hunde i vores ejendomme – altså lige indtil for kort tid siden,” griner han.

Han fortæller videre: “Jeg gik til pressen, hvor jeg fortalte om projektet, og jeg blev mødt af en reaktion, som jeg aldrig havde forudset; Jeg opfatter ikke idéen som særlig unik. Det er jo bare et tilpasset byggeri, men snart blev jeg interviewet af både The Guardian, New York Post og Los Angeles Times, og jeg har været live i BBC sammen med hundepsykologer og mange andre.”

Planer om flere nye boliger

Den 29. september i år var der rejsegilde for det næste byggeri, hvor man skal have hund for at flytte ind.

Her er der hele 68 lejligheder, herunder både tre- og fireværelseslejligheder, så også børnefamilier kan flytte ind – altså forudsat at der er en hund i familien. Også denne ejendom ligger i Frederikssund, men der er planer om at udvide idéen til både Hillerød og Helsingør.

På lejekontrakten sætter hunden et poteaftryk for at vise, at også hunden er indforstået med aftalen. I begyndelsen skulle folk, som ville skrives op til en lejlighed, møde op på ejendomsadministrationen og fremvise deres hund.

Det er siden ændret til, at man kan nøjes med at vise hundens forsikringspapirer. En afsluttet lejekontrakt bliver for sjov stadig “underskrevet” af både hundeejer og hund.

Sponsoreret indhold