Dyr

Forskere vil skabe en allergivenlig kat

10. juni 2022 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Der er godt nyt til mange potentielle katteejere, som hidtil ikke har kunnet tåle familiedyret.. Forskere er nu tæt på at kunne fjerne det protein hos katte, der fremkalder allergi.

Ny forskning tyder på, at proteinet Fel d 1, der menes at være årsag til 90 procent af tilfældene af katteallergi, slet ikke er nødvendigt for katten.

Hvis det lykkes forskere at fjerne proteinet fra kattens dna, er man tæt på en allergivenlig kat. Det er godt nyt for mange potentielle katteejere, som hidtil ikke har kunnet få et familiedyr på grund af allergiske reaktioner.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Forskelle i kattes dna

Forskere har sammenlignet dna fra 50 huskatte med dna fra otte ejerløse katte. De fandt, at der var store forskelle mellem kattenes dna. Det var især variationen i det dna, der koder for opbygningen af proteinet kaldet ’Fel d 1’, der påkaldte sig opmærksomhed. Dette protein optræder i kattens spyt og øjne, hvorfra katten fordeler det i sin pels under soigneringen. Proteinet er ansvarligt for, at omkring 20 procent af befolkningen får allergiske reaktioner i nærheden af katte.

Reaktionerne er alt fra let hoste, rindende øjne, udslet og generelt ubehag til kløen og vejrtrækningsproblemer. Det er ikke kattens pels, der er den direkte årsag til allergien, men derimod spyttet, som katten selv fordeler hen over pelsen.

Proteinet er unødvendigt

Forskernes opdagelse gav dem en mistanke om, at ’Fel d 1’ slet ikke var af central betydning for kattens helbred. Nogle katte havde store mængder af dna, der koder for ’Fel d 1’, men andre og åbenlyst lige så raske katte havde ganske lidt af det samme dna.

Man vidste i forvejen, at såkaldte allergivenlige katteracer som Russian blue and Balineser producerer mindre Fel d 1, og at disse racer er lige så robuste som andre katteracer.

Forsker i at redigere dna

Forskere på biotech-virksomheden InBio i Virginia, USA håber, at de snart vil være i stand til at redigere det specifikke stykke dna med genteknologien CRISPR. Forskerne har allerede brugt CRISPR til at fjerne Fel d 1 i dna i katteceller og konstateret, at indgrebet tilsyneladende ikke påvirkede naboområderne af dna’et.

Det er første skridt mod at eliminere det protein, der er hovedårsagen til at folk er allergiske over for katte. Forskerne vil fortsætte deres arbejde med at teste og forfine teknikken, og hvis resultaterne er gunstige og ser ud til at kunne gennemføres uden gene for katten, vil det sidste skridt blive genmodificering af en voksen kat.

Vidste du det?

I 2020 lancerede et dyrefoderselskabet kattemad, der var behandlet med et æggebaseret protein. Det hæmmer produktionen af Fel d 1 i kattens mund.

Andre forskere har arbejdet på en vaccine, der skulle få kattes immunsystem til at mindske produktionen af Fel d 1.

Selv om flere tiltag ser ud til at kunne begrænse kattenes Fel d 1 produktion, så vil katte fortsat fælde deres pels, og dermed er der risiko for, at der samler sig Fel d 1 i hjemmet i så store mængder, at det til sidst giver risiko for en allergisk reaktion.

Ved at gå til problemets kerne og helt fjerne kattens evne til at producere Fel d 1 håber forskerne, at ægte allergivenlige katte er inden for rækkevidde.

Sponsoreret indhold