Forunderlige flagermus: Fanger insekter i den sorteste nat

Åbningen i bjergsiden er så enorm, at man i første omgang slet ikke kan fatte dimensionerne. Det er ’Deer Cave’ (’Hjorte-grotten’) i Mulu Nationalpark på Borneo.
Åbningen er verdens største huleindgang. Hovedgrotten lige bag åbningen er 174 meter bred og 122 meter høj, og her kan sollyset oplyse noget af hulens forreste del.
Grotten strækker sig imidlertid yderligere fire kilometer ind i bjerget, og dermed er Deer Cave også indehaver af rekorden for verdens længste hulepassage. Flere ekspeditioner har imidlertid bevæget sig langt dybere, og de har opdaget, at det vidstrakte hulesystem fortsætter. Foreløbig er omkring 300 kilometer hulegange blevet afdækket.
Kæmpeflokke af flagermus
Ud over størrelsen er ’Deer Cave’ berømt for sine millioner af flagermus. Overalt under det vældige huleloft hænger der flagermus. Med bagbenenes kløer hager de små dyr sig fast i klippen og hviler sig med hovedet nedad. De sover, indtil solen går ned, og så er de klar til at flyve ud i regnskoven på jagt efter insekter.
Deer Cave er bolig for anslået tre millioner flagermus, og det tager omkring en time, inden samtlige dyr har forladt grotten. Det er lidt besværligt at nå frem til Deer Cave, men der venter et fantastisk syn.
Vældige formationer af flagermus samler sig som levende skyer. De mørke lange haler af flagermus snor sig op mod himlen. Så opløses skyerne, og hver flagermus søger ind i skoven for at fylde sig med flyvende insekter. Det er et af naturens spektakulære fænomener.

Martina redder fravalgte dyr
Talrige og gådefulde
Flagermus er de eneste pattedyr, der kan flyve, og flagermus navigerer og jager også helt anderledes end andre pattedyr (med undtagelse af hvaler).
Flagermus kan udsende ultralyd og orientere sig ved at opfange og analysere ekkoet, når det kastes tilbage fra omgivelserne. Den egenskab gør flagermus i stand til at flyve og jage efter insekter og andre smådyr selv i den sorteste nat.
Den kunst er der ikke mange andre dyr, som mestrer, og flagermusene er blevet en succesfuld dyregruppe med omkring 1.200 arter.
Flagermus udgør næsten en fjerdedel af samtlige pattedyr, og der opdages med mellemrum nye arter af flagermus.

Sådan gør du haven til et paradis for dyr og planter
Vidste du det?
Der lever 12 forskellige arter af flagermus i Deer Cave på Borneo.
Med 14 arter er flagermusen det pattedyr, som vi har flest arter af i Danmark. Alle vores flagermus er fredede.
I Daugbjerg og Mønsted kalkgruber overvintrer en stor del af Danmarks flagermus. Man ved ikke, hvor mange flagermus, der er i gruberne i dag, men ved sidste optælling for 13 år siden blev bestanden opgjort til ca. 30.000 dyr. Nu er forskere fra Århus Universitet gået i gang med en ny optælling.
Naturstyrelsen oplyser at damflagermusen, der er en af Danmarks mest sjældne flagermus, trives i flere naturområder i Thy. Den lille flagermus er registeret på hele 115 ud af 127 steder i Nationalpark Thy, og det vidner om en levedygtig bestand.
