Dyr

Lær at forstå din kanin

17. november af Carsten Broder Hansen, Dyrefondet. Foto: Colourbox
Kaninen er et af de mest almindelige kæledyr herhjemme. Men i modsætning til en hund, skjuler kaniner det, hvis der er noget galt med dem. Derfor er det ekstra vigtigt, at du holder et vågent øje med den.
Kanin

Næst efter katten og hunden er kaninen det mest almindelige familiedyr herhjemme.

Katte og hunde er rovdyr, men kaniner er helt anderledes frygtsomme dyr, der udsender diskrete signaler, som kræver ekstra opmærksomhed fra dyreejeren, hvis man skal sikre, at kaninen har optimal trivsel og velfærd.

Tidligere ædelt vildt

Det første vidnesbyrd om kaniner i Danmark er i Valdemar Sejrs ”Jordebog” fra ca. 1230, hvor der står nævnt, at der er kaniner på flere danske øer. Dengang blev kanin anset for ædelt vildt på niveau med kronhjort, og det var særdeles kostbart og fornemt at spise kaninkød.

Kaninkød gik imidlertid fra at være noget af det dyreste kød, der fandtes, til at være noget af det billigste kød på markedet. I slutningen af 1800-tallet og fremefter blev kaniner ligefrem kendt som ”fattigmandsgris”.

Familiekaninens status

I 1980’erne og 1990’erne blev det almindeligt at holde kaniner som familiedyr.

Først blev den betragtet som et ”begynderkæledyr” for børn, da det er relativt nemt og billigt at holde kaniner, og mange forældre imødekom barnets plagen om at få et dyr netop ved at anskaffe en kanin.

Men kaniner er ikke bare et ”nemt” valg, når man anskaffer sig et kæledyr. I dag er der forhåbentlig en stigende erkendelse af, at kaniner har lige så stort behov for pleje, socialisering og dyrlæge som hunde og katte.

En kanin er et familiedyr, der sagtens kan leve i 12 år, så man skal huske, at man påtager sig et langsigtet ansvar. Det skal aldrig være barnets plagen, der afgør om familien skal have en kanin eller andre dyr.

Misforståede kæledyr

Kaninen er et af de mest fejlfortolkede dyr, og dyreejeren bør give sig tid til at sætte sig ind i kaninens ofte diskrete signaler.

Kaninen virker umiddelbart sød og ligetil, men i modsætning til en hund, der som regel sender tydelige signaler, så har kaninens ejer ikke adgang til letforståelig information om sit dyrs aktuelle tilstand.

Det hænger sikkert sammen med, at kaniner i naturen er byttedyr, og derfor vil de gøre deres yderste for at skjule, hvis der skulle være noget galt med dem.

Tænder og foder er vigtige

Kaninens tænder er afgørende for dens sundhed, velfærd og humør. Kaniner har et ekstra sæt tænder bag dens fortænder. Undertænderne bliver ideelt set slidt syleskarpe af bevægelsen mellem de to rækker af fortænder.

Hvis man aldrig undersøger munden på sin kanin, opdager man måske ikke fejl eller skader, der forhindrer den nødvendige slitage.

Kaninens fortænder vokser mindst to millimeter hver uge gennem hele livet, og kan vokse så meget, at de skader dyret.

Både for at undgå overvægt og for at sikre korrekt tandslitage, bør kaninens foder primært bestå af græs, hø, grene og ukrudt. Et varieret foder er samtidig med til at stimulere og aktivere kaninen.

Læg Ude og Hjemme under juletræet
6 nr. for kun 249 kr. - Abonnementet udløber automatisk

Vidste du det...

  • En kostplan for kaniner bør bestå af 85-90 % hø eller blandede græsser, 5-10 % grønt (ca. 1 dl grønt pr. kg kanin om dagen), 5 % foderpiller (kraftfoder) og grene.
  • I naturen er kaniner sociale dyr, der lever sammen i kolonier. Derfor har det en positiv effekt på familiekaniners velfærd, når de holdes sammen med andre kaniner. Kun neutraliserede kaniner bør sammenføres, da neutralisering mindsker territorial adfærd, samt uønskede unger.
  • Kaniner hjælper hinanden med soignering, herunder med at holde svært tilgængelige områder som øjne og ører.
  • Kaniner kræver masser af plads og aktivering for at kunne udvise deres komplekse naturlige adfærd.
  • Kaninernes grundareal skal kunne rumme toiletbakke, vand, foder, hø, grene, tunneler, skjulesteder og aktiviteter.

Sponsoreret indhold