Når katten skal på kur

Nogle af os tager måske lidt på i løbet af vinteren. De mørke måneder indbyder til indendørs hygge, kager, varm chokolade og wienerbrød.
Nu er lyset tilbage, og vi dyrker motion, går længere ture eller foretager os andre udendørsaktiviteter. Vi har muligvis også skåret ned på de unødvendige kalorier. Men hvad med husets kat?
Mange katte er blevet ekstra forkælet i løbet af vinteren, men har du også en plan for, hvordan din kat skal tabe sig igen? Charlotte Reinhard Bjørnvad er dyrlæge og professor ved Institut for Klinisk Veterinærmedicin.
Hun er specialist i familiedyrs ernæring, leder på instituttets vægttabsklinik, og hun kan fortælle om et tiltagende problem med overvægtige katte.
Overvægt kan give sukkersyge
”For blot få år siden vidste vi hverken, hvor stort problemet var, eller ret meget om de faktorer der bidrager til overvægt hos kattene,” forklarer Charlotte Reinhard Bjørnvad og indrømmer, at man heller ikke vidste, om det overhovedet var muligt at behandle overvægt hos katte.
Man vidste dog at overvægtige katte udvikler sukkersyge. Ud over øget insulinfølsomhed og større risiko for at udvikle sukkersyge forårsager overvægt hos katte også inflammation, gigt, gangbesvær og smerter.
Charlotte forklarer: ”Hos hunde ved vi, at levetiden formindskes med op mod 2,5 år sammenlignet med normalvægtige hunde. Vi ved endnu ikke, om det samme gælder katte, men det kan i hvert fald ikke udelukkes.”
Det har derfor været vigtigt at undersøge, hvorfor katte bliver overvægtige og hvor stort problemet er.
Mange danske katte er for tykke
Via de sociale medier fik Charlotte Reinhard Bjørnvad og nogle dyrlægestuderende kontakt med en række katteejere.
De studerende tog ud til katteejerne, og de målte og vejede kattene og interviewede ejerne om kattenes fodring, adfærd og sygdomshistorie.
Det viste sig, at kun 34 procent af kattene befandt sig i den vægtmæssige ”normalkategori”.
Hele 45 procent af kattene var overvægtige, og derudover var 18 procent af kattene ligefrem kritisk fede.
Overvægt var således et markant stort problem blandt de undersøgte katte, og resultatet giver et fingerpeg om, at andelen af overvægtige katte i Danmark kan være ganske høj.

Bijob som kattedame
Katteejeren har et ansvar
Dyrlægeprofessoren har set på både internationale og danske undersøgelser, og hun tegner et billede af faktorer, der øger kattens risiko for at blive overvægtig:
a) Hankatte bliver hyppigere overvægtige end hunkatte.
b) Indendørskatte bliver hyppigere overvægtige end katte, der færdes ude.
c) Steriliserede/kastrerede katte bliver hyppigere overvægtige end fertile katte.
d) Det er i alderen 2-9 år, at katte har størst risiko for at blive overvægtige.
Charlotte Reinhard Bjørnvad har afdækket, at flere faktorer relateret til katteejeren også spiller en stor rolle i kattens risiko for at udvikle overvægt.
Hun forklarer blandt andet, at hvis ejeren har en meget tæt tilknytning til katten, er der større sandsynlighed for, at katten bliver overvægtig.
Hyppig og kærlig daglig kontakt mellem kat og ejer kan muligvis gøre ejeren ”vægtblind” og ude af stand til at se, at katten er på vej til at blive overvægtig.
Mange ejere opdager i hvert fald først, at deres kat er overvægtig, når den har fået andre relaterede problemer, som vejrtrækningsproblemer eller ledsmerter.
Sådan forebygger du overvægt
* Du forebygger bedst overvægt med korrekt fodring og øget motion. Opdel din kats foder i flere små portioner i stedet for at hælde hele dagsdosen op i skålen.
* Benyt foderlabyrint, eller skjul foderet, så katten skal arbejde for at få maden.
* Spørg dyrlægen om råd til nyt foder med lavere kalorieindhold. Der findes også mange gode kaloriefattige kattesnacks, som du kan bruge til at aktivere katten uden risiko for at den tager på.
* Husk at være bestemt, selv om katten nægter at spise det nye foder eller på alle måder forsøger at narre dig til at give den mere mad og flere godbidder. Hold ud! Katten vil spise, når den er sulten nok.
* Du kan tjekke, om din kat er på vej til at blive overvægtig, ved at mærke på den. Hvis du lader fingrene glide let hen over kattens brystkasse og ned langs siden, skal du tydeligt kunne mærke ribbenene under et let fedtlag, og når du betragter katten oppefra, skal du kunne se dens talje. Hvis du er i tvivl, kan du få vejledning hos din dyrlæge.