Nuttede nyttedyr: Sådan gør geder gavn

“Ingen heroppe har papir på hverken deres hus eller deres geder. Så når folk flytter ned fra bjergene, hyrer de samtidig en pakistaner som mig, til at vogte gederne og sørge for at dyrene bliver i nærheden. På den måde kan ejerne vise, at både geder og bolig har været tilset, hvis de engang får lyst til at vende tilbage.”
Muhammed er gedehyrde fra en fattig region i Pakistan, og han rejste til Oman fordi lønnen for at passe geder er langt højere her. Han peger ud over de vidtstrakte bjerge i Oman og fortsætter sin fortælling: “Det er ikke sikkert, at folk kommer tilbage, for her bliver mere og mere tørt. Gederne kan klare sig, men jeg er afhængig af regeringens vandvogn, der kommer nede i dalen en gang om ugen og fylder tankene op. Derfra kan jeg hente vand til mig selv.”

Sporhunde finder alt fra narko til væggelus
Kommer selv hjem
En gang om ugen tager Muhammed ned i dalen til fredagsbøn, men ellers er hans eneste selskab de omkring 100 geder, som han vogter for en ejer, der muligvis aldrig kommer tilbage. Muhammed klager dog ikke. Han siger: “Gederne er fantastiske dyr. De er venlige, selskabelige og godt begavede. De giver mælk, uld og kød, og de finder selv deres mad. Jeg behøver ikke engang at vogte dem.”
Muhammed viser en stor fold midt i den forladte bjerglandsby og forklarer: “Gederne strejfer rundt i bjergene om dagen, men hver aften kommer de tilbage og går selv ind i folden, hvor de tilbringer natten. Jeg behøver ikke engang at lukke lågen, for de går ikke ud igen.”
Bytte for leoparder
Den indiske millionby Jaipur er nogenlunde så langt fra de mennesketomme bjerge i Oman, som man kan forestille sig. Men der er også geder i Jaipur. Jeg runder et gadehjørne, og befinder mig pludselig i, hvad der ligner en blanding af bilkirkegård og nedlagt cirkus. Midt inde i byen.
De sørgelige bilvrag er blevet til boliger for en masse geder. Gederne sover i bilerne, de hopper rundt på tagene og gedekiddene leger tagfat mellem bilerne og de smalle gyder. “Det er alletiders med de efterladte biler,” fortæller gedernes ejer og han fortsætter: “Om natten går gederne ind i bilerne, og så er de godt beskyttet mod leoparder.”
Det forekommer absurd at der skulle være leoparder midt i en storby, men den er god nok. I det moderne Indien er der flydende grænser mellem naturområder og byerne.

Næsten som andre børn
Både hyæner og leoparder har fundet ud af, at storbyerne er gode jagtområder. Især om natten, hvor leoparders overlegne syn sætter dem i stand til at jage høns, hunde og geder og slippe usete afsted med byttet. Så pludselig har andre menneskers skrot fået en ny funktion: Bilvragene beskytter gederne mod rovdyr.
Udrykningsgeder
Der er geder over hele verden, og selvfølgelig også i Danmark. I Nyborg Kommune har man for nylig fundet en ny måde at bruge de hårdføre og tilpasningsdygtige dyr. Man har oprettet en mobil gedeenhed der kører rundt og bekæmper uønskede planter. Gederne æder gerne både græs og invasive planter, og selv de stikkende og genstridige brombær er ikke noget problem for en sulten ged.

Er hundens sociale evner medfødte eller tillærte?
Vidste du det?
- Det er usikkert hvornår geden blev til et tamdyr, men der er fundet levn af geder i udgravninger der er over 9.000 år gamle. I dag er der tamgeder overalt hvor der er mennesker, og det anslås, at der lever over en milliard tamgeder i verden.
- Når gederne i Danmark æder invasive planter og uønskede brombærbuske, gavner det biodiversiteten.
- Idéen med gederne i Nyborg Kommune er blevet nomineret til en pris som “Mest intelligente projekt” af Miljøstyrelsen.
- Sidste år sagde 26 ansatte i Nyborg kommunen nej til en julegave, og donerede i stedet for pengene til indkøb af gederne.