Dyr

Sådan bruges hvaler som våben

4. august 2022 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Hvalerne trænes til at deltage i dødbringende militære formål. De kan angribe dykkere, opspore ubåde og placere miner på fjendtlige flådefartøjer.

I 2019 opdagede folk i en lille norsk kystby en belugahval, der var iført noget højst ejendommeligt udstyr.

Belugahvaler er relativt små hvaler (4-6 meter lange), der er i slægt med narhvaler. Denne særlige belugahval var iført en slags vest, der var beregnet til at bære et kamera, og på vesten var printet ordene: “Udstyr fra St. Petersborg".

Hvalen deltog i nogle russiske forsøg med at optræne hvaler til militære formål. Allerede i 2017 var der på russisk tv blevet vist optagelser af både belugahvaler, sæler og delfiner (øresvin), der blev trænet til at hjælpe dykkere med forskellige opgaver, men brug af havpattedyr i militæret går meget længere tilbage.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Havets vagthunde

Tilbage i 1960'erne, da Vietnamkrigen rasede, indrømmede USA’s flåde at have igangsat et program med at oplære søløver og delfiner til at udføre militære funktioner. Særligt delfiner som øresvinet viste sig at være gode til at opspore ubudne dykkere samt miner og andre genstande, der flyder rundt på havet eller er skjult på havbunden.

Delfiner er udstyret med et unikt sonarsystem, der gør dem i stand til at navigere og opdage genstande ved at analysere ekkoet fra de højfrekvente kliklyde, som dyrene selv udsender.

Hvis en flådehavn er bevogtet af delfiner, vil det være nærmest umuligt for fjendtlige dykkere at snige sig ind, også selv om manøvren gennemføres i den sorteste nat. Hvalerne viste sig imidlertid også at have et mere offensivt potentiale.

Angriber dykkere

Øresvin og spækhuggere (den største af alle delfiner) er normalt ikke aggressive over for mennesker. Selv om spækhuggere tager bytte, der er større end mennesker, kan de kloge delfiner tilsyneladende skelne et menneske fra de sæler, hvalrosser, tun, marsvin og andre mindre hvaler, som spækhuggerne normalt æder.

I naturen bliver mennesker uhyre sjældent angrebet af delfiner, men både øresvin og marsvin kan trænes til at angribe dykkere! Et øresvin på over tre meters længde og en vægt på 500 kilo kan hurtigt gøre det af med en fjendtlig dykker.

En spækhugger, der kan veje op til 5-6 tons, er et endnu mere destruktivt våben mod dykkere.

Sætter miner på skibe

Militæret i USA og Rusland har angiveligt lært delfiner at placere magnetiske miner på fjendtlige flådefartøjer. I delfinarier trænes delfiner til at hente genstande i bassinet og aflevere disse på angivne positioner eller til træneren.

En delfin vil nemt kunne lære at betragte en mine som et legetøj, som den skal anbringe på et skib eller på en ubåd. En spækhugger kan dykke over 100 meter ned i havet, så selv en ubåd vil ikke være i sikkerhed.

Delfiner brugt i Ukraine

I Sovjettiden fandtes et militært delfintræningsanlæg nær Sevastopol på Krim-halvøen. Ved Sovjetunionens sammenbrud blev anlægget nedlagt af Ukraine, men da Rusland annekterede Krim i 2014, tyder meget på at delfintræningen blev genoptaget. Målet kan være at benytte delfiner til at beskytte den russiske Sortehavsflådes base i Sevastopols havn mod dykkere.

Vidste du det?

  • I USA foregår den militære træning af sæler og delfiner blandt andet på NIWC Pacific (Naval Information Warfare Center) i San Diego, Californien. Her trænes øresvin og søløver til at opdage, markere og opsamle genstande i havne og kystområder.
  • I Arktis er øresvin ikke velegnede, så der benytter blandt andre den russiske flåde belugahvaler og sæler, som har veludviklede spæklag som isolation mod kulden.
  • Det var formentlig en belugahval fra den russiske nordflåde, der dukkede op i Norge i 2019.
  • Dyrefondet tager afstand fra brug af dyr til militære formål.

Sponsoreret indhold