Dyr

Sådan får du flere fugle i haven

24. juni 2022 Tekst og foto:Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Mange af vores fugle er i tilbagegang, men du hjælpe fuglene ved atskabe redemuligheder og fødekilder i haven.

Mange af vores fugle er i tilbagegang, og flere arter er ved at forsvinde helt fra Danmark. De mest truede fugle er ”specialister”, der er tilpasset særlige fødeemner eller særlige levesteder.

Problemet er, at disse fugles levesteder forsvinder fra naturen. Med en beskeden indsats kan man dog komme fuglene i møde ved at omdanne sin have til et attraktivt miljø for især småfugle.

Vild og våd have

Hvis man gerne vil tiltrække flere fugle, skal man sørge for at haven er så vild, våd og varieret som muligt. Hvis man lader hjørner af haven passe sig selv, og man undlader at luge, bliver haven automatisk vildere.

Døde træer og bunker af grene og kvas hjælper også til at skabe et rigt fugleliv. Ved at have både høje træer, lave buske og grøntsagsbede mellem hinanden opnår man et varieret miljø.

Hvis man lader æbler sidde på træerne om efteråret, kan man sikre solsorte og andre fugle mad gennem en del af vinteren. Mange frugttræer rummer desuden et varieret insektliv til gavn for fuglene. Hvis der er plads nok, kan man overveje at anlægge et bassin, der tiltrækker helt andre fuglearter. Eller måske blot et fuglebad.

Tiltræk forskellige fugle

Ud over afveksling mellem høje og lave planter kan det også være nyttigt at sørge for planter i forskellige alderstrin.

En beplantning, der er god for en fugleart, er mindre egnet til en anden. En gulspurv er for eksempel på ingen måde en almindelig fugl i haven. Den er tilknyttet åbent landskab og marker, men hvis man bor nær en hestefold eller et agerbrug, eller man har en sommerhusgrund, kan man sagtens være heldig at få besøg af en gulspurv.

Prøv at se på haven ud fra en fugls perspektiv og skab variation både i potentielle redemuligheder og fødekilder.

Redekasser redder liv

Med et hus, en carport, et skur og en have kan man gøre meget for at hjælpe nogle enkelte af de fuglearter, der er i tilbagegang. Svaler og mursejlere har det ganske svært, men også stæren er gået voldsomt tilbage.

Det er fugle, der kan vænne sig til at være i haver og byområder. Mursejlerne kan ikke bygge reder under nye hustage og på moderne bygninger, men man kan tilgodese dem med særlige redekasser.

Mursejlere trækker til Afrika, men kommer tilbage til deres redekasser om foråret. Den brogede fluesnapper er en anden af de sårbare fuglearter, som har brug for haveejerens hjælp. Fluesnapperen trækker også til Afrika, og arter, der trækker til Afrika, har det generelt svært. Den brogede fluesnapper yngler imidlertid i samme type redekasser som musvitter og skovspurv, så hvis man sætter redekasser op, kan man være heldig!

Rødhalsen (eller rødkælken) er en almindelig fugl med et tydeligt rødt brystparti, som både hannen og hunnen har. De to køn er vanskelige at skelne fra hinanden og rødhalse har af og til selv vanskeligt ved at se forskel. Det er observeret, at hanrødhalse har jaget parringsvillige hunner væk fra territoriet, fordi hannen har fejlbedømt hunnerne som konkurrerende hanner.

Vidste du det?

Lad grene, kviste og kvas ligge i bunker. Grenbunker er gode redepladser til småfugle, og de giver vinterly til tudser og pindsvin.

Plant et bredt udvalg af planter, og lad vilde planter vokse op af sig selv. Køb frøblandinger med danske vilde planter, som vores insekter er tilpassede til at bestøve.

Fugle har brug for vand, ikke mindst om vinteren. Læg eventuelt plastik i bunden af fuglebadet eller en flad skål, så det er nemt at fjerne isklumpen, når du skal fylde op med nyt vand.

Hvis du har et foderbræt, så husk, at både foderbræt, foderautomat og fuglebad kan blive til smittekilder for sygdomme. Fjern med mellemrum foderrester og fugleklatter, og skyl foderbrættet med kogende vand et par gange i løbet af vinteren.

Sponsoreret indhold