Uge 39 er kattens uge - vær med til at tage ansvar

Hvert år i uge 39 står Dyrefondet og syv andre dyreværnsorganisationer bag ”Kattens Uge” undersloganet: ”Ta’ ansvar for katten”.
Dyrefondets direktør, Vibeke Haslund, forklarer om baggrunden for initiativet, og hvorfor det stadig er væsentligt:
– På trods af vores mangeårige kampagner er der stadig ikke kommet lovgivning om obligatorisk id-mærkning og obligatorisk registrering af katte.
– Samtidig med det går mange ejerkatte stadig alt for længe omkring med lidelser uden at blive tilset af en dyrlæge. Det er to af årsagerne til at det fortsat er relevant at holde ”Kattens Uge”.
Oplysning nytter
I løbet af uge 39 vil der være en landsdækkende oplysningskampagne, hvor der vil blive opsat posters i dyreklinikker overalt i landet, og der vil komme forskellige indlæg i medierne om det.
De ni organisationer bag Kattens Uge er: Den Danske Dyrlægeforening, Dansk Katteregister, Dyrefondet, Det Danske Katteregister, Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation (DOSO), Dyreværnet, Inges Kattehjem og Kattens Værn.
Organisationerne bag ”Kattens Uge” er særligt aktive på de sociale medier, hvor der opfordres til at udvise ansvarligt ejerskab og til at tage medansvar for ejerløse katte.
Vibeke Haslund uddyber:
– I et halvt århundrede har vi i Dyrefondet set, at information og øget viden er vejen frem til bedre dyrevelfærd. Oplysning nytter, og jeg håber at alle vil bidrage med at sætte særligt fokus på katten og kattens velfærd i denne uge.

Katte skjuler ofte deres smerte
For mange ejerløse katte
Der er til stadighed mange ejerløse katte i Danmark, og en stor del af dem lider af smertefulde sygdomme, øjenbetændelse og infektioner.
Ejerløse killinger omkommer tidligt af sult, tørst og sygdomme.
– Hvis du påtager dig at fodre en ejerløs kat i sommerhuset eller i nabolaget, så må du også påtage dig det fulde ansvar for den. Fuldt ansvar betyder, at du skal få den indfanget, så den kan blive tjekket for sygdomme.
– Hvis den er sund og rask, skal du sørge for neutralisering. Du skal fortsat fodre den og holde øje med dens sundhed og eventuelt sikre assistance fra en dyrlæge, hvis der er brug for det.

Hund redder katten Louie: Var fastklemt i forladt kælder
Vibeke Haslund slutter:
– Hvis du selv har en kat, så skal du også være opmærksom på, at den 1. juli 2021 blev pligten til at fremlyse umærkede katte afskaffet. Det betyder, at hvis din kat løber væk, og ikke er mærket med enten en id-mærkning, en chip eller øretatovering, kan den øjeblikkeligt videreformidles, og dermed ikke komme tilbage til sin retmæssige ejer, nemlig dig.
Vidste du det …
- Det er vigtigt at have de korrekte og opdaterede oplysningerne om din kat. Er din kat vaccineret, og har du husket at mærke og registrere den?
- Husker du det årlige sundhedstjek hos dyrlægen?
- Registrer din kat på det danske katteregister www.katteregister.dk