Vær vågen: Katte skjuler smerte og sygdom

Statistikken og meldinger fra dyreklinikker taler deres tydelige sprog: Katte kommer desværre ikke til dyrlægen, nær så hyppigt som de burde. Katte er generelt underbehandlede, og en del af årsagen er formentlig, at katte er virkelig gode til at skjule ubehag og smerter, for det er en del af deres naturlige instinkt.
I stedet for at pibe og klynke og påkalde sig opmærksomhed, vælger katten i stedet for ofte at isolere sig, gemme sig under møblerne eller vende sig bort, hvis man nærmer sig. For katteejeren kan det derfor være vanskeligt at opdage, hvis ens kat har problemer. Dyrlægen bliver sparet væk
I tider med inflation og voldsomme prisstigninger er mange familiers økonomi presset. Alle kigger dybt i pengepungene, og gør, hvad de kan, for at spare. Og så kan det være fristende at skære ned på sundhedstjek af familiens dyr, og måske ligefrem udskyde et dyrlægebesøg, selv om man har mistanke om at katten ikke er helt i topform.

Din kat er dit ansvar året rundt
“Det koster at holde dyr på en ordentlig og anstændig måde. Det koster i foder, til vaccination og til det årlige dyrlægetjek – og så er det sjældent, at vores dyr kan gå et helt liv igennem uden skader, sygdom eller en tandrensning. Det er meget, meget trist, når økonomien tvinger mennesker til at spare på behandling af et dyr. Min bekymring er, at det er dyrene, der langt hen ad vejen måske kommer til at betale prisen for den aktuelle krise.” Sådan lyder den nedslående melding fra Dyrefondets direktør Vibeke Haslund.
Småting kan være første tegn
Kattens vigtigste ressourcer er mad, vand, kattebakke, hvile/soveområde og højtplacerede udkigspunkter. Hvis din kat tilgår disse ressourcer på normal vis, er det et godt tegn. Og som alle familiedyr har også din kat brug for sociale relationer med sin ejer.
Det er derfor også et godt tegn, hvis din kat er opmærksom, nærværende og klar i blikket, og når den opsøger dig for at blive nusset, for at lege, eller for at hvile sig i din nærhed. Så hvis der er fare på færde hos din kat, er det også adfærden, du skal lægge mærke til:
Måske er din kats smidige bevægelser blevet en smule mere tøvende end normalt. Måske begynder katten at spise på en anden måde, eller den sjusker lidt med sin pelspleje. Måske besørger den ikke kattebakken så ofte – eller overhovedet. Det er sådanne tilsyneladende småting, der kan dække over smerter og sygdom.
Vær opmærksom
Dyrlæge Maria Søndergaard Thøfner er smertedyrlæge, og hun opfordrer katteejerne til at være særligt opmærksom på følgende tegn på at katten kan have ondt:
- Nedsat aktivitetsniveau
- Stopper med at fange mus
- Sover hyppigere end før
- Springer ikke op på høje møbler, i vindueskarmen eller på stolen
- Klatrer ikke i træer
- Er mindre kælen og kontaktsøgende
- Filtret og fedtet pels
- Lange kløer
- Urenlig
- Overdreven slikkeri på ét bestemt område af kroppen som tegn på eventuelle føleforstyrrelser
