Livsstil

En læser fortæller: Min økonomi sejlede

10. juni 2022 Fortalt til Dorte Roholte. Modelfoto: Panthermedia
Jeg levede et kummerligt liv i skyggen af min bundløse gæld.

Jeg arvede de dårlige vaner

Som dreng lærte jeg aldrig at passe på penge, for mine forældre havde slet ikke styr på finanserne. Da jeg flyttede hjemmefra i 1992, tog jeg desværre de dårlige vaner med mig.

Inden længe var jeg kommet ind i en ond spiral med overforbrug og manglende overblik, og min bankkonto var gabende tom allerede halvt inde i måneden.

Jeg begyndte derfor at optage kviklån, men måtte som så mange andre sande, at det nærmest kun gjort ondt værre. Renterne på lånene var høje, og jeg skulle betale mange flere penge tilbage, end jeg havde lånt. Når jeg ikke kunne betale afdragene, var jeg nødt til at optage nye kviklån.

Samtidig kæmpede jeg med svær depression, og når det hele så allermest sort ud, trøstespiste jeg. Det var selvfølgelig også dyrt. Desuden fik jeg antidepressiv medicin, hvilket også medførte vægtøgning.

Min psykiske sygdom betød, at jeg havde en usikker tilknytning til arbejdsmarkedet, og til sidst fik jeg tilkendt førtidspension.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ingen kærlighed til mig

Hen over nogle år pådrog jeg mig både en voldsom overvægt og en massiv gæld. Ensom var jeg også, og jeg vidste godt selv, at jeg levede et kummerligt liv i skyggen af min bundløse gæld, men jeg anede ikke, hvordan jeg skulle få rettet op på det.

Jeg havde siden teenageårene vidst, at jeg var til mænd, og selvfølgelig ønskede jeg at finde kærligheden, men både økonomien og min størrelse gjorde dette vanskeligt. Ferie var heller ikke en mulighed, for det havde jeg slet ikke råd til, selv om jeg længtes efter at komme ud og opleve noget nyt.

Da jeg fyldte 43 år i 2015, bestemte jeg, at jeg ville have et nyt liv. Ved hjælp af motion, træning, kostomlægning og selvdisciplin tabte jeg i løbet af et år hele 70 kilo, og jeg stoppede også med medicinen. Det var en virkelig god tid for mig, og min selvtillid og mit selvværd voksede.

Nu følte jeg mig parat til at lede efter en kæreste, og en forårsdag mødte jeg min drømmemand. Vi blev hurtigt rigtig glade for hinanden, men min gæld spændte ben for, at vi for alvor kunne nyde livet sammen. Han havde nemlig styr på sine egne pengesager, og jeg kunne godt forstå, at han var bekymret over min økonomi.

På det tidspunkt havde jeg mere eller mindre opgivet at gøre noget ved det, for jeg troede simpelthen ikke, at der var hjælp at hente for mig. Min dejlige kæreste fik mig dog langsomt til at forstå, at jeg selv havde magt til at ændre min situation til det bedre, hvis jeg søgte kvalificeret økonomisk rådgivning.

Jeg kom under deres vinger

Det var egentlig uden det helt store håb, at jeg kontaktede en gratis gældsrådgivning, men her tog de virkelig min sag under deres vinger. De skaffede sig overblik over alle mine gældsposter og satte dem i system, og de kontaktede flere af dem på mine vegne og foreslog en rimelig afdragsordning.

Jeg havde lånt penge ikke mindre end 19 forskellige steder, og nu begyndte jeg den langsommelige og seje proces med at betale dem tilbage.

Hen ad vejen fik jeg masser af støtte fra min kæreste, og jeg fik også økonomiske råd fra flere instanser. Ellers var det aldrig lykkedes mig at komme i bund med det, men efter fem år, hvor jeg nærmest ikke havde salt til ægget, fik jeg klaret hele min gæld. I den periode gav min kæreste mig ud over sin opbakning også et lille, økonomisk tilskud, når jeg virkelig ikke havde en krone.

Det var en barsk og lærerig proces, og det, jeg ikke havde lært i min barndom, måtte jeg nu lære på den hårde måde. Samtidig var det en læring for livet, og jeg skal aldrig ud i hverken kviklån eller overforbrug igen, for nu har jeg omsider ro i maven.

Det lange, seje træk betalte sig

I dag kan min kæreste og jeg begge bidrage til at forsøde vores tilværelse, og vi har allerede været ude at rejse flere gange.

I foråret friede han til mig, og til næste år skal vi giftes. Sådan var det ikke gået, hvis ikke jeg var kommet ud af mit mismod og min elendige økonomi, og nu ved jeg, at det betaler sig at tage det lange, seje træk.

Send din egen historie til [email protected] – vi garanterer anonymitet.

Sponsoreret indhold