Livsstil

Familieekspert: Gode råd til travle børnefamilier

29. maj 2014 af Charlotte Højlund. Foto: Charlotte Højlund
Stress og travlhed gør hverdagen hård for mange børnefamilier. Charlotte Højlund giver dig tip til at skrue ned for tempoet og ambitionerne.
pige

Mange børnefamilier er stressede, og både mor, far og børn hænger konstant i en klokkestreng – også mere end barnløse og familier med store børn.

Danske børnefamilier har også mere travlt end børnefamilier i de lande, vi normalt sammenligner os med:

I vores naboland Tyskland er det almindeligt, at kvinderne holder op med at arbejde, når de får børn, så den samlede familie arbejder mindre end en dansk familie, hvor både moren og faren ofte er udearbejdende.

I Sverige er de nogenlunde på niveau med os, men har bedre barselsordninger.

Ambitiøse institutioner

Det er dog ikke kun arbejdet, der presser danske forældre.

Skoler og institutioner forventer, at vi tager tidligt fri for at deltage i loppemarkeder, ferniseringer og fællesspisninger med og uden børn, bager kunstfærdige kager, skærer græskar til halloween og klippe-klistrer til jul.

Samtidig er der tvungen ferie, gerne 20 lukkedage om året og sjældent andre til at passe børnene, fordi bedsteforældrene også arbejder.

Tag selv ansvar

De seneste års sundhedsbølge har lagt endnu mere pres på familierne.

Nu skal vi ikke blot være nærværende, læse med og for hvert enkelt barn 20 minutter hver dag, pakke deres taske og penalhus, men også kreere en sund og nærende madpakke uden sukker, mens vi flere gange ugentligt løber eller dyrker fitness.

Men behøver det være sådan? Jeg tror, at vi kan nå et godt stykke vej, hvis vi lærer at skelne mellem, hvad der er reelle krav, og hvad vi pålægger os selv.

10 tip til mindre stress

  • Lær at sige og vælge fra. Man skal ikke deltage i alle arrangementer i skoler og institutioner. Vælg dem, der betyder mest for børnene.
  • Del jer op. Begge forældre behøver ikke at komme hver gang.
  • Lad søskende blive hjemme. Det er nemmere kun at skulle af sted og have mad med til et barn.
  • Helt små søskende skal ikke udsættes for mange mennesker eller med til arrangementer, der først slutter kl. 20. Lad dem blive hjemme.

Vælg de nemme løsninger

  • Hvis økonomien stresser, skal I tænke jeres liv igennem – hvad er "need to have", og hvad er "nice to have". Skær ned på sidstnævnte.
  • Få tænkt dine egne ambitioner igennem. Måske kan du vælge de nemmere købeløsninger en gang imellem, i stedet for at alt er hjemmelavet?
  • Hvis ambitionerne i institution eller skole er skruet for højt op, kan du tage det op på et forældremøde. Find ud af, om I kan gøre det lettere. Det er der sikkert også andre, der kunne tænke sig.

Sig fra

  • Sig det til forældremøder, hvis du ikke kan komme til forældreaftener. Det er helt i orden at ville bruge sine få friaftener sammen med sin mand, kone eller kæreste – og ikke med sine børns venners forældre.
  • Sport og sundhed er mange ting, og vi behøver ikke at ligge under for hver eneste trend, der opstår. Gør det, du kan overkomme og har lyst til. Hvis det alene er drevet af pligt, holder det alligevel ikke.
  • Accepter, at det "koster" at få børn. Vi kan ikke det samme som før. I stedet for at have dårlig samvittighed skal vi nyde tiden med børnene – den varer alt for kort.

Sponsoreret indhold