Kærlighed

Online-dating fører til lige så gode parforhold som ”gammeldags” dating

27. oktober 2022 Af Mette Mølgaard, Videnskab.dk  Foto: Colourbox
Ifølge ny forskning tyder det ikke på, at der er forskel på parforholdet, om man mødes on- eller offline.

Der er vist ingen tvivl om, at Tinder, der i år fejrer 10 års jubilæum, har haft en enorm indflydelse på datingadfærd, siden app’en blev oprettet i 2012.

Det er ikke bare en digital app til hookups – at mødes med én for sex. Nej, det er også en seriøs platform, som omkring 50 millioner mennesker verden over benytter sig af ved at swipe til højre og venstre.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Og uanset om man møder sin partner online – for eksempel over Tinder – eller ude i virkeligheden, er der ikke noget, der tyder på, at det gør en forskel, når man først er i et forhold. 

Det viser et studie, der er publiceret i Journal of Social Psychology Research, ifølge Videnskab.dk.

– Det er da en fortrøstning, at man kan møde sin partner på mange måder, og at det kan lede til gode forhold lige meget hvad, lyder det fra Camilla Stine Øverup, ph.d. i social psykologi med fokus på interpersonelle relationer ved Københavns Universitet, til videnskabsmediet.

Særligt spændende

Over en måned undersøgte eksperterne 793 deltageres opfattelser af datingpartnere på tværs af on- og offline dating. Deltagerne var i gennemsnit 19 år, og de rapporterede, at oplevelserne var ens, uanset om de mødtes on- eller offline med deres partner.

– Det er overraskende, at forskerne finder så få forskelle på, hvordan man ser på partneren efter en date, alt efter om man har mødt partneren gennem en app eller på en anden måde, siger Camilla Stine Øverup til Videnskab.dk.

Studiet viste, at deltagerne fandt deres partner en smule mindre spændende og sjov efter at have mødt partneren online. Men der var ingen forskel på, hvor intelligent, venlig eller sexet, de opfattede deres partner.

Frygt for onlinedating

Studiet viser også, at nogle af deltagerne ser negativt på dating-apps, og at der eksisterer en frygt for, hvem det er, man møder gennem en app, forklarer Camilla Stine Øverup.

– Nogle har en forventning om, at dates igennem apps som Tinder skulle være dårligere. Nogle føler sig mere utilpasse og usikre, men når de rapporterer deres dates, er det ikke tilfældet, bemærker hun.

I studiet deler forskerne deltagerne op i to grupper:

* Growth beliefs: dem, der tror på, at forhold ændrer sig over tid. Det er ok, at man ændrer sig, for man kan ændre sig sammen.

* Destiny beliefs: dem, der tror på den eneste ene. Et perfekt forhold er på en bestemt måde. Man skal ikke ændre sig for meget, for så kan man vokse fra hinanden.

– Studiet viser, at dem, som har destiny beliefs – altså tror på den eneste ene – er mere negative over for online-dating og har dårligere oplevelser. Og egentlig giver det fin mening for mig, for groft sagt så tænk på, at Tinder er et meat market, hvor der er mange mulige partnere, men hvordan finder man ud af, hvem der er den eneste ene? pointerer Camilla Stine Øverup til Videnskab.dk.

Modsat er dem, som har growth beliefs mere positive over for dating-apps og har også mere positive oplevelser.

– Det er en god pointe, synes jeg. Folk, der bruger dating-apps, er mere åbne over for andre oplevelser, og man kan søge mange forskellige slags relationer gennem dating-apps, siger Camilla Stine Øverup.

Mobiler og elektronik

Studiet er interessant, fordi onlineapps – blandt dem Tinder – netop har ændret måden, mange møder deres partner på.

–  Det er mere lettilgængeligt, og det passer med, hvordan folk interagerer med mobiler og elektronik. Man er on the go, ikke bare ved en computerskærm og uploader en profil. Så ja, Tinder har ændret, hvordan man møder folk, understreger Camilla Stine Øverup til Videnskab.dk.

Så når studiet viser, at der faktisk ikke er forskel på, om vi møder en partner on- eller offline, er det positivt, mener forskeren.

– Meget af det her handler om at forstå, hvad der sker i virkeligheden, når man møder sin partner, siger hun og tilføjer:

– Nogle har svært ved at finde en partner, og de er måske tøvende over for digital dating, som kan være en negativ oplevelse. Det er skræmmende, for hvad er der derude? Så man kan bruge de her resultater til at informere om, at det ikke behøver at være en dårlig oplevelse.

Sponsoreret indhold