Kultur

Dokumentar om frygteligt tabu: "En tavs historie" har premiere i aften

13. september Af Annika Jeppesen
Foto: Anders Skovbjerg Jepsen/TV 2
I en ny dokumentar, der har premiere på TV 2 i aften, opsøger Anders Skovbjerg Jepsen en mand, der forgreb sig på ham, da de var børn.
Dokumentaren "En tavs historie"

Instruktør Anders Skovbjerg Jepsen forsøger at forstå, hvad der egentlig skete dengang i sommerferierne, da han var barn.

Bag lukkede døre foregik der mere end computerspil og uskyldig leg.

Fra Anders er 6 år, bliver han seksuelt udnyttet af den 13-årige dreng, Peter.

Det fortsætter i en årrække i drengenes sommerferier.

Ingen opdager det, og ingen af de to drenge siger noget til nogen.

I dag er begge voksne, og Anders vil konfrontere Peter med det, der skete dengang. Peter har ikke delt historien med nogen og har svært ved at tale med Anders om det.

Alligevel indvilger han i at prøve – både for Anders’ og sin egen skyld.

Drevet af ønsket om at forstå starter en fortælling, som belyser, at skyld og skam næres af tavshed og kan kaste lange skygger ind over voksenlivet, som også viser, at der er håb at finde i at gøre ende på tavsheden og trodse smerten for begge mænd.

Dokumentaren "En tavs historie" er en usædvanlig og modig film, der sætter fokus på et komplekst og tabubelagt emne: Undersøgelser viser, at op mod 1/3 af alle seksuelle overgreb mod børn og unge begås af andre børn og unge under 18 år.

Instruktør Anders Skovbjerg Jepsen har brugt 5 år på at lave filmen. Ikke mindst fordi Peter i lange perioder var svær at få i tale og aflyste aftaler. Men dialogen med ham var central for projektet.

Det var vigtigt for Anders, at Peter kunne komme til orde. At han ikke blev gjort til et monster i filmen, da han også var et barn og teenager, dengang overgrebene fandt sted. Ønsket var at belyse en så nuanceret sandhed som muligt, men også at bryde med den tavshed og smerte, som har tynget ham i alle årene, fortæller Anders Skovbjerg Jepsen.

– Jeg har savnet en fortælling som min, som jeg kunne spejle mig i, som kunne hjælpe mig til at forstå, at den slags overgreb mellem børn rent faktisk er noget, som finder sted. At det skete for mig. Jeg har gerne ville bryde tavsheden for min egen skyld, men også i håbet om at min fortælling kan hjælpe andre til tale om det og til at søge hjælp, fortæller Anders.

Dokumentaren ”En tavs historie” er en personlig og modig fortælling, der bryder et frygteligt tabu. Den har premiere i aften, onsdag den 13. september 2023, kl. 22.25 på TV 2. Men du kan allerede nu se snigpremiere på TV 2 Play.

Sponsoreret indhold