Podcast

Krimi-podcast: Nationens mareridt

3. februar Podcast af Johan K. Jensen og Thomas Klinkby. Bearbejdet af Cecilie Tolversen.
Ethvert land har mindst én forbrydelse, som har rystet nationen, og som indbyggerne aldrig glemmer. Denne podcast-serie går helt tæt på de sager, der stadig hjemsøger et land.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Fra mordet på lille 4-årige Gregory i Frankrig til tv-værten i Brasilien, der selv bestilte mordene til sit krimimagasin. Denne podcast-serie rejser verden rundt og fortæller om de sager, der aldrig bliver glemt.

Du kan lytte til den spændende podcast herunder, eller der, hvor du foretrækker at lytte til podcasts.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ravnens hævn

I første afsnit "Ravnens hævn" tager vi til Frankrig, 1984, hvor 4-årige Gregory bliver kidnappet og fundet dræbt. Den uhyggelige sag ryster nationen, og opklaringen afslører en systematisk stalker, som i årevis har skræmt familien med anonyme telefonopkald og trusler på brev. Den hæse stemme får øgenavnet Le Corbeau - Ravnen. Og det er tydeligt, at den anonyme stemme tilhører én, der kender familien rigtig godt.

Mord for åben skærm

I andet afsnit er vi i Brasilien i 00'erne, hvor Wallace Souza er vært på det populære brasilianske tv-program, Canal Livre. Programmet viser de mange forbrydelser, der dagligt begås i millionbyen Manaus. Og Wallace Souza bliver berømt for at udfordre de kriminelle bander såvel som de korrupte politikere. Men hvorfor er hans program næsten altid de første på gerningsstederne – ofte før politiet ankommer? En bizar mistanke begynder at brede sig: står Wallace Souza i virkeligheden selv bag de forbrydelser, han viser på tv?

Moren der spiste sine børn

I tredje afsnit er vi i Tjekkiet, hvor et forældrepar netop har installeret en ny baby-alarm, da et uhyggeligt billede kommer frem på skærmen: En dreng ligger bundet i en kælder. Signalet må komme fra et hus i nærheden. De tilkalder politiet, og så udrulles en af de værste sager i Tjekkiets historie.

En morder iblandt os

I fjerde afsnit hører vi om de to veninder Libby og Abby på 13 og 14 år, der har fri fra skole og har fået lov at vandre alene et par timer i den lokale naturpark i USA. Da Libbys far senere kommer for at hente pigerne, er de forsvundet. Dagen efter finder man dem dræbt. Og på Libbys telefon finder man en uhyggelig optagelse: hun har filmet gerningsmanden. Men hvem er han?

Den sidste sang

Vi møder sangeren Chalino Sanchez, der står på scenen i Culiacan, én af de mest berygtede og voldelige byer i hele Mexico. Han står foran en tætpakket sal med over 2000 publikummer, der alle er der for at synge og danse til hans sange. Han mangler kun at spille det sidste nummer, men I sin rystende hånd holder han en seddel, han netop har fået, og nu er han bange. Han tøver et øjeblik og begynder så at spille sin sang. Det bliver hans sidste sang nogensinde.

En mors mistanke

I sjette afsnit bliver Rachel brutalt myrdet i sit hjem. Efterfølgende opfører hendes enkemand sig mistænkeligt. Han inviterer familien over for at se gerningsstedet og demonstrerer for journalister, hvordan han mener, mordet er foregået. Han opfører sig ikke som en mand i sorg. Han minder mere om en gerningsmand, der udviser en bizar stolthed over sin ugerning.

Alle forældres mareridt

Denise vendte blikket væk fra sin 2-årige søn, James, i et øjeblik. Da hun kiggede tilbage, var han væk. Sådan begyndte et sandt mareridt, som kun blev værre, da politiet fandt ud af, hvad der var sket.

Dræberbanden fra Brabant

Tre maskerede og bevæbnede mænd går ind et supermarked i Aalst i Belgien. Mens de tømmer kasseapparaterne, skyder de på alt, der rør sig. Man kan høre en af mændene grine imens. Efter tre minutters helvede forlader de supermarkedet igen – og forsvinder som spøgelser ud i mørket. Det bliver sidste gang, nogen ser den berygtede dræberbande. Gennem flere år har de skabt frygt og panik i befolkningen. De har begået mere end tyve røverier, dræbt i alt 28 mennesker og såret mange, mange flere. Det er Belgiens største mysterium og er stadig nationens mareridt.

Monteret fra Firenze

I 17 år hærgede en seriemorder i området syd for Firenze. Hans ofre var altid elskende par i deres biler. Han skød og knivdræbte sine ofre - og skar også kønsdele af de kvindelige ofre. Han slog altid til under nymåne i løbet af sommeren. Som regel én gang om året. Han hensatte en hel befolkning i chok og permanent frygt. Men hvem var manden, de kaldte Monsteret fra Firenze? Og var der måske flere, der stod bag?

Mordet på naboens datter

Drabet på Anita Cobby skete lidt udenfor Sydney i Australien en søndag aften i 1986. Et drab der rystede befolkningen, jo flere detaljer der kom frem. 26-årige Anita Cobby er på vej hjem til sine forældre efter en hyggelig aften med nogle veninder. På togstationen vil hun ringe til sin far for at fået lift. Men mønttelefonen er i udu. Og der er ingen taxaer. Så hun beslutter at gå den halve time hjem. Hun kommer aldrig hjem.

Mordet i paradis

I 1995 er 17-årige Birgitte på vej hjem fra en glad aften med gode venner. Hun bor på øen Karmøy – et lille paradis hvor alle kender alle. Derfor er hun også helt tryg, da en mand i en bil tilbyder hende et lift. Måske kender hun ham endda rigtig godt. Hun ved bare ikke, hvad han skjuler under overfladen. Birgitte kommer aldrig hjem. Hun bliver fundet død, ikke langt fra forældrenes hjem.Sagen, der rystede lokalsamfundet, skulle tage 28 år at opklare. Og det skete med hjælp fra en uventet kant: en dansk matematik-forsker.

Kælderens hemmelighed

I begyndelsen af 1980’erne er Argentina ved at vågne op efter nationalt mareridt med mange års militær regime. Især de berygtede såkaldte ”deathflights” er brændt ind i befolkningens bevidsthed. Deathflights var navnet på de uhyggelige og hemmelige aktioner, hvor tusindvis af mennesker blev kidnappet om natten og kastet i døden fra fly over åbent hav. Nu forsøger man at glemme regimets rædsler, et nyt demokrati er så småt begyndt, men det betyder ikke at man er blevet fri for forfærdelige forbrydelser, som fx de mystiske rigmandskidnapninger: I en forstad til Buenos Aires bliver en række velhavende mennesker kidnappet for store løsesummer. Men de bliver aldrig frigivet. De bliver dræbt. Og sporet fører til en kælder hos en tilsyneladende helt normal familie.

Pigerne fra Alcássar

Det vender sig stadig i maven på den spanske befolkning, når man nævner sagen om Pigerne fra Alcásser. Fredag d. 13. november 1992 tager de tre teenage-veninder Antonia, Miriam og Desiree til en fest på nabobyens diskotek. De når aldrig frem. En landsdækkende eftersøgning går i gang, men først efter et par måneder finder man dem, da et voldsomt regnvejr skyller jorden væk fra den losseplads, hvor nogen har begravet dem. Pigerne er blevet mishandlet og slået ihjel. Men af hvem?

En morder i familien

En lille familie med mor, far og barn findes myrdet i deres hjem i det centrale Canada. Det er et blodigt og kaotisk gerningssted, men politiet bliver hurtigt klar over, at der mangler én person. Familiens 12-årige datter. Hun er tilsyneladende blevet kidnappet af én, der kender familien rigtig godt.

Mordet ved verdens ende

Da de to 17-årige veninder Helen og Christine en sen aften går hjem fra pubben World’s End i Edinburgh taler de om deres fremtidsdrømme og planer. Uden at kunne vide at andre allerede har lagt planer for dem. Nogen følger efter dem i mørket. Denne sag fra Skotland handler om et dobbeltmord som bliver først opklaret mange år efter. Og da man endelig finder gerningsmanden, viser det sig at han har flere uhyggelige ting på samvittigheden.

Slagteren fra Rostov

I det statskontrollerede Sovjet-Rusland fandtes seriemordere officielt ikke. Den slags var noget man havde i det dekadente Vesten, især USA. Men én ihærdig retsmediciner, Burakov, er overbevist om at de mange, meget brutale drab i Rostov-regionen i 1980ere hænger sammen. Og at det er én meget syg gerningsmand der står bag. Men hvordan stopper man en seriemorder der officielt slet ikke findes? Det tager 8 års ensom efterforskning, alt for mange ofre og en politisk omvæltning før Burakov endelig kan finde frem til identiteten på Slagteren fra Rostov.

Offerets hævn

I 2004 huserer en serievoldtægtsmand og morder i den fattigste del af millionbyen, Nagpur, i det centrale Indien. Akku Yadav hedder han. Hans forbrydelser er enormt brutale og de lokale kvinder lever i konstant frygt for ham. Som såkaldt kasteløse, regnes de for meget lidt, og får ingen beskyttelse af politiet. Det her er den rystende sag om en række brutale voldtægter og mord, som først stopper, da en enkelt modig kvinde beslutter at tage hævn.

Hellere gift end skilt

Denne sag foregår i 2009 i New Zealand. Den handler om et dødsfald, som folk i første omgang tror skyldes selvmord - bortset fra offerets egen søster. Hun får en mistanke og starter en årelang og farlig opklaring - for politiet vil ikke hjælpe, og den hun mistænker, er én, der er meget tæt på.

En kold sag opklares

16-årige Marianne cykler hjem fra en fest efter et skænderi med kæresten. Men hun når aldrig hjem for på et tidspunkt møder hun sin drabsmand. Den lille hollandske by er i chok. Mistanken og vreden retter sig hurtigt mod det lokale asylcenter. Der er flere mistænkte. Men sagen går alligevel kold og først efter lang tid kommer det endelige gennembrud. Og gerningsmanden, som viser sig at være en helt anden end folk har regnet med.

Mord i dobbeltlivet

En ung kvinde bliver fundet nøgen og dræbt i en snedynge i den kristne by Holland i Michigan uden et eneste spor af, hvem der gjorde det eller hvorfor. 25 år efter laver en gruppe studerende en dokumentarfilm om drabet, hvilket langt om længe giver politiet et gennembrud og ender med at afdække gåden bag det makabre drab – som viser sig at være endnu mere ondskabsfuldt, end det lille samfund kunne forestille sig.

Seriemorderen der ikke fandtes

Alaska, USA, i februar 2012. Den unge Samantha møder som en hver anden dag op på sit arbejde i en lille kaffebar, hvor hun denne dag også skal have lukkevagten. Kort inden lukketid, står en mand pludselig i baren iført skimaske. Hvad vil han, hvem er han? Dette er historien om seriemorderen, USA ikke vidste fandtes.

Det næsten perfekte mord

I naturskønne Thy finder man et lig uden hoved. Offeret er ukendt. Det ligner det perfekte mord. For hvordan finder man gerningsmanden, når man ikke ved, hvem offeret er?

Twitter-mordene

En ung kvindes forsvinden fører til opklaringen af en af de mest bestialske sager i nyere tid. Sagen er en påmindelse om, at man skal passe på, hvem man deler sine inderste tanker med på sociale medier.

Skribenten, der vidste for meget

I naturskønne Thy finder man et lig uden hoved. Offeret er ukendt. Det ligner det perfekte mord. For hvordan finder man gerningsmanden, når man ikke ved, hvem offeret er?

Mysteriet om de døde forældre

Mysteriet om de døde forældre begynder med en skrøbelig pigestemme, der i telefonen fortæller, at hun ikke længere kan lide sin mor, fordi hun ligger på gulvet og er "blevet sort".

Manuskript til mord

I en forstad til Vancouver modtager en ung mor en dag en bog med posten. Det er en krimi, og der er ingen afsender på. I bogen er der understreget forskellige passager, og de samme ting begynder snart at ske for kvinden én efter én.

Sponsoreret indhold