Kultur

Friends: Derfor knytter vi os til de fiktive venner

17. juni 2021 Af Maria Barse, Videnskab.dk Foto: Ritzau Scanpix
Mennesker kan udvikle forhold til fiktive figurer, som er tættere end rigtige bekendtskaber.
Friends, tv-serie, venskab, forskning, videnskab

Selv om det er 17 år siden, sidste afsnit af serien Venner løb over skærmen, og vi sagde farvel til Rachel, Chandler, Monica, Joey, Phoebe og Ross, vil trofaste seere tydeligt huske de seks karakterer. Deres styrker, svagheder og ikke mindst særheder.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Forskning viser, at trofaste seere kan udvikle et forhold til tv-karakterer, som minder om et rigtigt venskab, skriver Videnskab.dk.

– Det er helt klart karaktererne, der bærer en serie som Venner. Selvom de er meget stereotype, – så er der noget genkendelighed i dem, som gør, at vi kan se os selv i dem, siger lektor på Københavns Universitet Helle Kannik Haastrup, som forsker i filmvidenskab og celebritykultur, til Videnskab.dk

Føles som rigtige venner

Helle Kannik Haastrup har ikke specifikt forsket i tv-serien Venner, men hun peger på analyser fra den britiske professor i filmvidenskab Murray Smith, som forklarer, hvorfor og hvordan vi engagerer os i fiktive karakterer.

– Han viser blandt andet, at der er de samme psykologiske mekanismer på spil, når vi engagerer os i tv-karakterer, som når vi danner relationer med “rigtige” mennesker, fortæller hun.

– Smiths teori viser, hvordan fiktion inviterer os til at holde med karaktererne, og når vi både ser deres gode og mindre gode sider – så fremstår de relaterbare og som nogen, vi kan engagere os i.

Det nye ved Venner i forhold til tidligere komedieserier var, at seerne i ekstremt høj grad holdt med karaktererne, istemmer humorforsker og videnskabelig assistent Marc Hye-Knudsen fra Aarhus Universitet.

– Serien tilbyder publikum muligheden for at føle sig som en del af vennerne. Det er det, man kalder et parasocialt forhold, hvor publikum knytter bånd til fiktive karakterer, som om de var rigtige mennesker, siger Marc Hye-Knudsen til Videnskab.dk

Minder om et rigtigt breakup

Begrebet “parasocialt forhold” blev introduceret helt tilbage i 1956, hvor to amerikanske sociologer i en videnskabelig artikel argumenterede for, at massemediernes fremkomst ville få seere til at danne parasociale forhold til tv-karakterer.

– Vi føler, vi kender dem. De er vigtige for os, og vi følger med i deres liv på skærmen. Men det parasociale består jo i, at det er en envejs-relation, for det er kun os som seere, der oplever fortrolighed og slægtskab med karaktererne i serier, som vi følger med i, påpeger Helle Kannik Haastrup.

I 2004, da afsnit 236 af Venner blev sendt i USA, og serien derfor lukkede og slukkede, besluttede en gruppe medieforskere at undersøge, hvordan fans af serien reagerede på det.

Studiet viste, at særligt de meget dedikerede og trofaste fans af serien oplevede nogle af de samme følelser som ved et rigtigt breakup: Ensomhed, vrede, en følelse af at have mistet en god ven.

– Det siger noget om, hvor tæt knyttede folk faktisk var til seriens venner, understreger Marc Hye-Knudsen til Videnskab.dk.

Sponsoreret indhold