Kultur

Guide: Tre gode film fra 1980'erne.

18. maj Af Anna Møller. Foto: PR.
Genindspilningerne af 1980’ernes storfilm – og serien ”Stranger Things” – har været med til at gøre årtiet populært igen. Her er tre klassikere fra årene, der også gav os ”Dollars”, stort hår og skarpe skulderpuder.
Tre personer og en gammeldags højtaler

1. ”Kundskabens træ” (1981)

Historien om Elin og resten af mellemskoleeleverne på Århus Katedralskole, der er løst baseret på Nils Malmros’ egen opvækst i 1950’erne, er en klassiker både i klasselokaler og i den danske filmhistorie. ”Kundskabens træ” har omsorg for sine usikre og forvirrede karakterer, og den rummer utallige ikoniske scener.

”Kundskabens træ”. Kan lejes på bl.a. Grand Hjemmebio og Blockbuster.

Foto: PR.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

2. ”E.T.” (1982)

Steven Spielbergs familieklassiker om et rumvæsen, der bliver efterladt på jorden og flytter ind hos en familie, kan sagtens ses i dag. Også med familiens yngste. Nok er tempoet mere langsomt, og effekterne ikke så imponerende, som de måske er vant til, men historien er rørende og fortalt i børnehøjde.

”E.T”. Kan streames på bl.a. Prime Video og Viaplay.

Foto: PR.

3. ”Amadeus” (1984)

Periodedramaet om komponisten Wolfgang Amadeus Mozart er morsomt og medrivende, og vinklingen med det barnlige geni Mozart (Tom Hulce med lyserød paryk på billedet) og den misundelige komponistkollega Antonio Salieri (spillet af F. Murray Abraham) er supergod. En flot og skæg musikfilm med masser af vilde kostumer.

”Amadeus” kan lejes på bl.a. Viaplay.

Foto: PR.

Sponsoreret indhold