Kultur

Stressede planter udsender lyde

1. juni Af Videnskab.dk
Foto: Colourbox
Hvis tomatplanter er stressede, udsender de lyde med en styrke, der kan sammenlignes med en menneskelig samtale, har forskere fundet ud af.
Tomatplante

Hvordan lyder det, når en plante er stresset? Åbenbart lidt ligesom bobleplast, der bliver poppet.

I et nyt studie har israelske biologer lyttet til tomat- og tobaksplanter og fundet ud af, at når de er under stress – fra tørst eller fra at have fået deres stængler beskadiget – laver planterne lyde med en lydstyrke, der kan sammenlignes med normal menneskelig samtale.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Lydene er for højfrekvente til, at vi kan høre dem, men de kan muligvis blive hørt af insekter, andre pattedyr og måske endda andre planter.

Små luftbobler

– Spørgsmålet er, om lydene frembringes med et formål for øje. Når det stormer, knager det i træernes grene. Betyder det, at de kommunikerer til andre planter eller dyr, at det stormer, eller er det bare noget, der sker? spørger Michael Broberg Palmgren, der er professor på Københavns Universitet.

Plantelydene kommer formentlig fra små luftbobler, der springer i planternes indre. Forskerne registrerede 30 til 50 af disse klik i timen i tilsyneladende tilfældige intervaller fra en enkelt stresset plante.

Sponsoreret indhold