T-rex solgt for 41 millioner

Et Tyrannosaurus rex-skelet, estimeret til at være 66 til 68 millioner år gammelt, er blevet solgt på auktion i Schweiz til en privat køber.
Hammerslaget lød på lidt over 41 millioner danske kroner, hvilket ifølge auktionshuset var under det forventede salgsbeløb på op mod 61 millioner kroner.
Men beløbet er dog stadig en del mere, end skelettet er værd, hvis man spørger palæontolog Jesper Milàn. Det skriver Videnskab.dk.
Afstøbninger af plastik
– Jeg forstår ikke, hvorfor nogen vil give så mange penge for det her skelet, siger han til Videnskab.dk.
– For det første er under halvdelen af knoglerne i skelettet ægte, og resten er afstøbninger af plastik, fortæller Jesper Milàn, der er museumsinspektør ved Østsjællands Museum og formand for Danekræudvalget.

Dino-drama: Måske var Tyrannosaurus rex flere arter
– Og de knogler, som er ægte, er ikke fra én Tyrannosaurus, men er sat sammen af knogler fra tre forskellige individer, og det er umuligt at finde ud af, hvilke dele der har tilhørt hvem.
– Private ejere kan beslutte, hvilke forskere der får lov til at se deres fossiler, og forskning bør ikke afhænge af, hvem ejerne kan lide eller ikke kan lide.
Laura Cooton, palæontolog,
Desuden er "Trinity", som det knap 12 meter lange T-rex-skelet er navngivet, helt plastret til med spartelmasse, der skal få det til at se pænt ud uden revner og sprækker og manglende stykker, fortæller palæontologen.
Ingen videnskabelig værdi
– Et skelet som det her svarer til, at man havde taget de fem vikingeskibe fra Roskilde og samlet dem til ét stort, komplet skib og derefter havde spartlet og malet det hele. Man ville få en flot, stor model, men det ville ingen videnskabelig værdi have, fortsætter Jesper Milàn.
Salget af "Trinity" har pustet til den kritik, der i forvejen fandtes af privat ejerskab over vigtige fossiler.

Derfor jagter danske forskere Loch Ness-uhyret
– Private ejere kan beslutte, hvilke forskere der får lov til at se deres fossiler, og forskning bør ikke afhænge af, hvem ejerne kan lide eller ikke kan lide. Videnskaben bør være åben og upartisk, påpeger Laura Cooton, der er palæontolog, kurator på Nationalmuseet.
– Samtidig rummer privat ejerskab også en stor usikkerhed, for det kan jo være, at en ejer af den ene eller anden grund pludselig bliver nødt til at sælge fossilet, og så er det ikke til at vide, hvor det ender henne, fortsætter hun.
Anonym køber
Denne usikkerhed er ikke blot en ulejlighed for forskere, men påvirker også forskningen generelt.
Tidsskrifter publicerer nemlig generelt ikke videnskabelige artikler om forskning, der er lavet på privatejede dinosaurfossiler, da muligheden for peer review eller granskning af tidligere forskningsresultater kan være forhindret, fortæller Laura Cooton.
I praksis betyder det, at privatejede fossiler og skeletter langt hen ad vejen ikke kan indgå i forskning.
Hvem køberen af "Trinity" er, vides ikke. Auktionshuset har blot meldt ud, at det er en "europæisk kunstsamler".