Kultur

Ugens bog: Detaljerne

11. marts Af Anna Møller. Foto: PR.
Elsker man forfattere som Annie Ernaux, Rachel Cusk og Deborah Levy, vil man elske ”Detaljerne”.
Bogen "Detaljerne"

Forfatteren Ia Genberg fik endelig sit gennembrud – og den prestigefulde Augustprisen i 2022 – for ”Detaljerne” i sit svenske hjemland, og det med rette.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Bogen, som består af fire portrætter, er ekstremt præcis i sine karaktertegninger og efterlader et stort indtryk. Den navnløse fortæller har feber midt i en pandemi, og febertilstanden fungerer som en stige til minder om en række mennesker, der nu har forladt hende.

Det er bl.a. den smukke, men følelseskolde ekskæreste Johanna, der delte kærligheden for litteratur med fortælleren. De blomstrede i Stockholms levende bohemeliv, ligesom fortælleren også gør senere i portrættet af den kaotiske veninde Niki, som er dragende, men utilregnelig. Med andre ord fremstår karaktererne som virkelige mennesker med fejl og fortid.

Som forfatter er Ia Genberg en detaljens mester – som bogens titel også indikerer. Hun rummer stor psykologisk indsigt i og forståelse for både sig selv og andre, og romanen stråler af kærlighed til mødet mellem mennesker. Derfor kryber ”Detaljerne” ind under huden, og som læser flytter man ind i universet uden at ane, hvad der er sket.

Ia Genberg: Detaljerne. På dansk ved Andrea Fehlauer. Gads Forlag, 200 kr.

Sponsoreret indhold