Kultur

Ugens bog: "Efterårsbogen"

4. november Af Anna Møller.
Foto: PR.
Selv hvis man ikke er superfan af Tove Janssons sublime voksenfiktion og Mumitroldenes univers – eller kender de forskellige tegnede karakterer – så er finske Johanna Venhos roman om ’mumimor’ virkelig fin og atmosfærisk læsning.
"Efterårsbogen"

Fortællingen foregår i august 1991, hvor den berømte finlandssvenske forfatter er 77 år og tilbringer sin sidste sommer på øen Klovharu.

Hun og partneren Tooti fortæller trodsigt, og også lidt vemodigt, om den alderdom, der trods alle foranstaltninger er ankommet og afholder de to fra at nyde deres enkle liv på den lille træløse ø, hvor alt sker på naturens vilkår.

Om tre dage ankommer den forsyningsbåd, der skal sejle parret væk fra deres elskede isolation på havet, og i Toves skuffe ligger et ubesvaret brev med store spørgsmål om at miste sin mor og insistere på en kunst, der måske er meningsløs.

Samtidig er den 20-årige miljøstuderende Maria på vej til området for at studere vandet i skærgården – og inderst inde også for at komme tættere på Tove Jansson, som Maria altid gerne har villet møde.

Alt i alt en stemningsfuld fortælling, hvor man drømmer sig væk til forblæste øer i selskab med et nuanceret persongalleri.

Johanna Venho: Efterårsbogen. På dansk ved Birgita Bonde Hansen. Turbine, 280 kr.

"Efterårsbogen"
Foto: PR.

Sponsoreret indhold