Ugens bog: "Lindely"

Et sundhedsvæsen i knæ
Thorkild er en stædig og enerådig patriark på 94 år. Inden han måtte på aflastning på forskellige opholdssteder – og ganske kort på et plejehjem – var han næsten sygeligt optaget af et knudret projekt om systematisering og Formand Mao, men som tiden går i Astrid Saalbach nøgterne ”Lindely”, bliver Thorkild svagere og svagere.
Godt hjulpet på vej af et sundhedssystem i knæ og særligt ét aflastningshjem, Lindely, der på visse områder forsømmer sine beboere. Eller gør det nu det?
For det er svært at blive klog på den stadigt mere konfuse Thorkild, når han forsøger at forklare sine døtre Ida og Tine om sammenhængen, og netop det diffuse i fortællingen er en af de stærke sider af ”Lindely”.
Andre steder er den satiriske roman mere registrerende, og det, der åbenlyst set er en minimalistisk fortællestil, fremstår på grænsen til blodfattigt.

Ugens bog: "Efterårsbogen"
Astrid Saalbachs fornemmelse for og baggrund i dramatikken fornægter sig imidlertid ikke, og især replikudvekslingerne er sine steder geniale – og utroligt deprimerende. For det danske sundhedsvæsen har skreget på midler i utallige år, og som vidnesbyrd om det er ”Lindely” overbevisende, smertelig og rørende.
Astrid Saalbach: Lindely. Gutkind, 270 kr.
