Kultur

Ugens bog: "Små stød"

13. maj Af Anna Møller.
Foto: Colourbox.
Ane Riel er kendt for sine bizarre universer, hvor alt tilsyneladende kan ske, og det sker da også i novellesamlingen ”Små stød”.
Gamle bøger

Fritflyvende fortællerglæde

Barnets stemme og store skyldfølelse rammes fint i ”Barneleg”, hvor en gruppe børn leger gemmeleg, og i ”Ursula” optrevles en oldgammel mordgåde om en brand og en kvinde, der beskyldes for at være heks. ”Assurandøren” er derimod en irriterende kæk fortalt historie om mand, hvis kone stjal hatte, og samme fortællerproblem lider novellen ”Sorgenfri” af.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Begge historier har en ældre uanseelig jegfortæller i centrum, og begge er så gammeldags uforstående over for deres omgivelser, at de reduceres til affekterede og kropsløse stereotyper.

Der er masser af drama, humor og eventyrfantasi hos Ane Riel, og indimellem bliver novellerne næsten fjollede – som i ”Stærkt opløftende”, hvor en boghandler forærer nogle fejlindkøbte selvhjælpsbøger til en læseklub, som elsker de gode råd og bogstaveligt talt begynder at lette fra jordens overflade.

Som helhed sprudler ”Små stød” af ivrig fortælleglæde, hvor der ikke er sparet på noget, og som forfatter ligner Ane Riel ikke mange andre af sine danske kolleger. Det er befriende, selvom ikke alle noveller er lige vellykkede.

Ane Riel: "Små stød". Lindhardt og Ringhof, 200 kr.

Ane Riel: Små stød. Lindhardt og Ringhof, 200 kr.
Ane Riel: Små stød. Lindhardt og Ringhof, 200 kr.
Foto: PR.

Sponsoreret indhold