Mimi - Kærligt talt

Jeg er bange for krig

5. september Af Mimi Jakobsen
Foto: Shutterstock
Krige og konflikter, hedebølger og skovbrande. Der er nok at bekymre sig om, og for 54-årige Helene har frygten taget overhånd. Hun undgår at følge med nyhederne, men får alligevel ofte hjertebanken og katastrofetanker. Er du også bange for fremtiden?
Midaldrende kvinde tager sig frygtsomt til hovedet.

Hej Mimi

Jeg er en kvinde på 54 år, der egentlig anser mig selv for at være nogenlunde rationel. Men i løbet af de senere år er jeg blevet mere og mere frygtsom, og jeg er især bange for, at der bliver krig. Det er kun blevet værre, siden krigen i Ukraine begyndte.

Jeg er holdt om med at se TV Avisen om aftenen, og jeg prøver at undgå at høre nyheder i radioen, for jeg synes altid, de handler om krig. Hvis det ikke foregår i Ukraine, er der uroligheder andre steder i verden. Sidder jeg i et selskab, og de andre begynder at tale om krig og konflikt, kan jeg næsten få åndenød og hjertebanken. Jeg får også tit katastrofetanker om, at vi bliver invaderet. Er jeg den eneste, der har det sådan?

- Kærlig hilsen Helene

Kære Helene

Jeg tror bestemt ikke, du er alene om at være bekymret over verdens tilstand. Vi er alle forfærdede over krigen i Ukraine og de mange andre konflikter, der præger vores dagligdag. For ikke at tale om klimaforandringerne, som også virkelige uoverskuelige.

Der skal stærke nerver til ikke at lade sig påvirke, hvilket vel heller ikke er meningen. Det ville være mere mærkeligt, hvis vi ikke tog os af det. Jeg synes, du skal tale åbent med dine venner om din frygt. Måske vil du opdage, at de har de samme tanker?

Samtidig kan din reaktion med åndenød, hjertebanken og katastrofetanker tyde på, at du har brug for professionel hjælp. Jeg vil råde dig til at gå til din læge og få en grundig snak om din tilstand. Din livskvalitet er påvirket, og der må rettes op på situationen, så du ikke udvikler angst. Måske skal du tale med en psykolog, men begynd med din læge. Jeg ønsker dig alt godt.

- Kærligt talt Mimi

Mimi Jakobsen

Skriv til Mimi

Hver uge svarer Mimi Jakobsen skarpsindigt og med et glimt i øjet på stort og småt.

Hvis du har et spørgsmål til Mimi Jakobsen, kan du skrive til hende på e-mail: [email protected].

Sponsoreret indhold