Mimi - Kærligt talt

Mimis brevkasse: Jeg er bekymret for min søster

16. oktober 2019 af Mimi Jakobsen. Foto: Panthermedia og Ritzau Scanpix
En læser til Mimi, da hun er bekymret for sin søster, der er gået i stå efter at have mistet sin mand og er gået på pension. Læseren holder af sin søster og vil gerne hjælpe søsteren med at komme i gang igen. Læs her, hvad Mimi råder læseren til.
Mimis brevkasse: Jeg er bekymret for min søster

Kære Mimi

Jeg skriver for at bede om et godt råd, fordi jeg er bekymret for min søster. Hun er lidt yngre end jeg og mistede sin mand for et år siden. Han fik kræft og døde i løbet af få måneder.

Desværre var hun lige gået på efterløn, da det skete. Økonomisk har hun ingen problemer, men hun er gået helt i stå og sidder hjemme i sofaen dagen lang og ser tv. Jeg tror, hun har alle de streamingtjenester, der findes. Samtidig spiser hun slik og snacks – og drikker vin! Hun har en karton i køleskabet, og den går hun i gang med at tappe fra allerede inden frokost.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Jeg er selv pensionist og meget aktiv, og jeg forsøger at få hende med til alt muligt forskelligt: stavgang, svømning, kulturelle aktiviteter eller bare en lang gåtur. Men hun har altid alle mulige undskyldninger. Jeg tror dog, at de forskellige gigtsmerter og andet, hun klager over, mest foregår oppe i hendes hoved.

Hun har et par veninder fra tidligere, som hun af og til mødes med. Det er altid på en café eller til frokost hjemme hos en af dem. Hendes eneste søn bor i udlandet, og da han var på sommerferie i Danmark, kørte de ture, og det handlede også altid om at spise frokost et eller andet sted. Det er, som om mad og drikke er det eneste, der interesserer hende. Hun har taget på i vægt, og det er bestemt ikke en sund måde at leve på. Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal gøre, for jeg er ked af at se den måde, hun lever på. Jeg holder af min søster og vil så gerne have hende i gang igen.

Hilsen MN

Læs også: Mimis brevkasse: Min søster skuffede mig

Kære MN

Jeg kan godt forstå, at du gerne vil hjælpe din søster. Hun er tydeligvis gået i stå og er ramt af sorg over tabet af sin mand. Det må også være et stort tomrum, navnlig efter at hun også er stoppet på arbejdsmarkedet.

Jeg husker selv, hvor mærkeligt det var, da jeg pludselig blev fyret og skulle have dagene fyldt ud. Det gik fint, fordi jeg fik nye opgaver, og jeg havde også min mand til at hjælpe mig igennem.

Men hvad gør vi med din søster? Jeg tror, du må indse, at du må gå på kompromis, hvis du skal hjælpe. Din søster har ikke lyst til de aktiviteter, der interesserer dig, og det kommer du til at respektere. Hvis hun ikke gider motion eller kultur, må du finde på noget andet. Jeg vil foreslå, at du inviterer hende ud på en frokost et rart sted, hvor der måske også foregår noget andet.

Du lader også til at være bekymret over hendes vinforbrug. Det er måske med rette, men jeg synes, du skal glemme det i en periode og gå ind på hendes betingelser. I al vores hjælpsomhed skal vi huske, at voksne mennesker har ret til at leve deres egne liv, og at vi har forskellige måder at sørge på. Du må ikke være fordømmende over for hende. Det har din søster ikke brug for, og hvis du er det, kan du heller ikke hjælpe hende, som du så gerne vil.

Kærligt talt Mimi

Læs også: Mimis brevkasse: Jeg har kun min mand

Sponsoreret indhold