Mimi - Kærligt talt

Mimis brevkasse: Jeg orker ikke at hjælpe min far

25. juli 2018 af: Mimi Jakobsen
Foto: Panthermedia.
Det er hårdt at være barn af en alkoholiker. Kan man tillade sig at sige til sin far, at man ikke orker at hjælpe ham ud af sit misbrug?
Mimi Jakobsen

Kære Mimi

Min far er alkoholiker, han drak under hele min opvækst. Han var aldrig voldsom, men han blev tit ubehagelig over for mig, når han havde drukket. 

Mor forsøgte at beskytte ham på alle måder og tog ham i forsvar, når han var fuld. Hun begrundede det med, at han havde det svært på jobbet og var træt.

Da han engang blev taget i at drikke på jobbet, kom han i behandling. Derefter holdt han sig ædru i et par år. Fik sit arbejde tilbage, og hele familien åndede lettet op. 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men så begyndte han igen. Og så fik jeg nok. Jeg flyttede hjemmefra og holdt mig væk. Jeg sagde til ham, at jeg ikke orkede at være sammen med ham, med mindre han holdt op med at drikke. Men det hjalp ikke, og det skuffer mig. 

Efter det har vi knap nok set noget til hinanden, det er ni år siden.

Efter en tid fik mor også nok, og de blev skilt. Far kom i behandling igen, og derefter mødte han en kvinde, som han nu bor sammen med. Jeg har mødt hende to gange. 

Nu er hun begyndt at ringe til mig for at bede om hjælp. Jeg er selv i et fast forhold og har en baby på 6 måneder. Jeg hverken orker eller vil tænke på far og hans svigt og misbrug og problemer. Det har jeg sagt til hans kæreste, men hun fortsætter med at bede om hjælp og tale ham til fornuft. Vil have ham i behandling igen og følge ham til læge og psykolog. 

Jeg tror, at hun også drikker, men ikke så slemt som min far. Jeg vil ikke have noget med nogen af dem at gøre. Men samtidig gnaver det jo. Han er min far. Kan jeg lukke øjnene for det? Hvad har jeg af ansvar? 

Jeg kan ikke lade være med at blive påvirket af det. Hvad tænker du?

Datteren

Læs også: Mimis brevkasse. De kommende bedsteforældre ryger

Kære datter

Jeg mener, at du skal holde afstanden. Det er ikke din pligt at gøre mere for din far. 

Kæresten må gøre op, om hun vil hjælpe eller forlade ham, men selv om blod er tykkere end vand, synes jeg bestemt, der er grænser. Din far er syg, og du har gjort, hvad du kunne undervejs. Om han overhovedet kan hjælpes, er et stort spørgsmål. Han satte jo faktisk forholdet til dig over styr, da han valgte drikkeriet for ni år siden.

Koncentrér dig om dit lille barn og din kæreste. Det er her, dit liv ligger. Se fremad og ikke tilbage. 

Kærligt talt - Mimi

Sponsoreret indhold