Mimi - Kærligt talt

Mimis brevkasse: Min far bør ikke køre bil længere

5. maj 2018 af Mimi Jakobsen, foto Panthermedia / All Over Press
Hvad gør man, når ens far er blevet så gammel, at det påvirker hans kørsel. Læs Mimi Jakobsens svar her.

Kære Mimi

Vi har fået et problem i familien, som vi simpelthen ikke ved, hvad vi skal stille op med.

Mine forældre er ved at komme op i årene, bor i et overkommeligt rækkehus og klarer fint hus og have. Min mor har fået nye hofter og går meget dårligt, men min far har indrettet køkkenet, så hun kan sidde ned og ordne grøntsager og ælte dej og meget andet, så det er jo fint.

Men min far skal køre hende til alt, og her kommer problemet, for han ser efterhånden ret dårligt, og han er også begyndt at blive forvirret.

Jeg ved ikke, om han er ved at være dement, men for at sige det ligeud, så egner han sig ikke til at køre bil længere. Men det vil han på ingen måde erkende.

Mine forældre bor desværre langt væk fra offentlig transport, så jeg ved slet ikke, hvordan de skal komme omkring uden bil.

Han har bakket ind i vores hæk par gange, når de har besøgt os, og i går fortalte min mor, at han to gange har været ved at køre over for rødt lys, hvis hun ikke havde fået stoppet ham i sidste øjeblik.

Jeg har prøvet at bringe emnet på bane, men jeg kan slet ikke trænge igennem til ham. Min bror viger udenom, når jeg forsøger at sige noget til ham, og sådan som jeg har forstået det, er der ikke længere noget lægetjek, når kørekortet skal fornys.

Det vil være så forfærdeligt, hvis han er årsag til, at der sker andre eller mine forældre selv noget. Men hvad skal vi dog gøre?

Hilsen Datteren

LÆS OGSÅ: Kan jeg tage på ferie uden min syge mor? Se Mimis svar her

Kære Datter

Du har et temmelig stort problem. At mænd stopper på arbejdsmarkedet er tab af identitet. Men at stoppe med at køre bil er næsten værre for dem.

Jeg husker selv min far, der havde kørt 80.000 km om året. Han indså i tide, at det måtte være slut, men det er dæleme ikke nemt for alle. Det er et meget ømtåleligt emne.

Men du har forældre, der kan være i fare under bilkørslen.

Gid det dog stadig var lægerne, der kunne tage beslutningen for så mange ægtefæller og børn. Men nu skal alt jo være ”nemmere”, så vi har ingen hjælp mere fra den side.

Prøv at undersøge, hvad alternativerne er. Mange kommuner har flex-biler, og de kan sørge for en masse ærinder. Begynd med at fortælle om den mulighed til din far, og hvis du kan, så vil det være en god idé at få din mor med på tanken inden den snak med din far.

Du er nok nødt til at være meget konkret over for din far. Men husk på at dine forældre er i fare – også for andre i trafikken.

Gå til den! Det er du nødt til.

Kærlig hilsen Mim

Sponsoreret indhold