Mimi - Kærligt talt

Mimis brevkasse: Skal demente svigermor med til jul?

6. november 2019 af Mimi Jakobsen. Foto: Panthermedia
Er det et misforstået hensyn at tage demente svigermor med til juleaften, når børn og børnene børn også skal med? Læseren, der skriver til Mimi Jakobsen, er ikke enig med sin kone i, at demente svigermor skal med til juleaften. Læs, hvad Mimi Jakobsen råder læseren til her.
Mimis brevkasse: Svigermor er dement

Kære Mimi

Min kone og jeg har haft en diskussion, som vi blev enige om at høre din mening om. Min svigermor har været på plejehjem i nogle år, og hun er tiltagende dement. Hun er inkontinent, og hun kan finde på at spytte sin mad ud eller kaste med den, men det værste er, at hun ikke kan kende os længere.

I fjor var min kone og jeg alene med hende juleaften, og det gik nogenlunde. Men i år skal vores to døtre, en svigersøn og vores børnebørn også være med, og jeg synes ikke, at hverken de eller vi har glæde af, at hun kommer.

Læs også: Arvelig demens: Hvad gør vi?

Min kone kan dog ikke klare tanken om, at hendes mor skal holde juleaften på plejehjemmet. Men jeg mener, at når hun alligevel ikke kan kende os eller ved, hvad der foregår, er der ingen grund til, at vi tager hende hjem til os. Jeg synes også, det er synd, at børnebørn og oldebørn skal se hende på den måde.

Vi har mulighed for at køre hen på plejehjemmet om formiddagen, og hun er glad for konfekt, kager og et glas portvin, så det kan vi hygge os med. Men jeg kan ikke overtale min kone. Hun holder fast på, at enten skal hendes mor være med om aftenen, eller også kører hun selv hen på plejehjemmet og holder jul der. Jeg ved, at hun gør det af kærlighed, men jeg synes, det er misforstået hensyn, og at hun hellere skulle tænke på sine børn og børnebørn. Kan du komme med et råd?

Hilsen Morfar

Læs også: Mimis brevkasse: Min nabo virker dement

Kære Morfar

Jeg synes, du har 100 procent ret, og jeg kan slet ikke forestille mig, at en mormor vil give afkald på at holde en dejlig familiejuleaften af hensyn til sin mor.

I mit eget liv har jeg alt for ofte taget mere hensyn til forventninger hos mine forældre end til mine børn, og det har jeg ofte fortrudt. Man skal huske, at der er en grund til, at forruden er større end bakspejlet: Man skal først og fremmest se fremad og ikke bagud.

Læs også: Demens og personlighedsændring: Vi kunne slet ikke kende vores far

Idéen med at besøge svigermor om formiddagen med lidt juleknas er da helt fin, og jeg kan ikke forstå, at din kone ikke kan se det. Er der mon en anden grund til, at hun ikke vil finde en løsning? Er det for stor en opgave at klare juleaften med hele familien? Så kan man finde måder til at aflaste husmoderen på.

Men som sagt vil jeg råde dig til at holde fast og tage konfrontationen. Det skal ikke gå ud over børnebørnene, som sikkert ikke synes, det er morsomt at dele juleglæden med et menneske, der HAR forladt omgivelserne. Julen er i høj grad til for børnene, og det er dem, der må have førsteret.

Kærligt talt Mimi

Læs også: 9 videnskabelige råd til at undgå demens

Sponsoreret indhold