Livsstil

Narkobaronens usædvanlige arv

5. maj Af Helle Hartz. Foto: Raul Arboleda/Ritzau Scanpix
Myndighederne i Colombia er i gang med at rydde op efter en af Pablo Escobars skøre ideer: Afrikanske flodheste. Hippoerne har formeret sig fra 5 til 150, og situationen er ved at løbe løbsk.
-

Hvis man er styrtende millionær, kan man vel nærmest tillade sig hvad som helst, ikke? Det var i hvert fald, hvad den colombianske narkobaron Pablo Escobar gjorde.

I sin storhedstid i 1980’erne købte han en håndfuld flodheste fra Afrika, som han installerede i sin private zoologiske have i Doradal.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men efter hans død, har de været overladt til sig selv, og da der ikke har været nogen til at vedligeholde indhegningerne i den zoologiske have, er flodhestene vandret frit ud, og har slået sig ned i et stort, sumpet område ved Magadalenafloden.

Her har de formeret sig lysteligt, og det har medført nærmest kaotiske tilstande. Bestanden er i løbet af 30 år vokset til mere end 150 hippoer.

Prøvede med slagtning

Myndighederne har flere gange prøvet at kontrollere situationen, blandt andet ved at forsøge at reducere bestanden, ved at nedlægge og slagte dem.

Men da et billede af slagtningen dukkede op på de sociale medier, skabte det national forargelse, og de måtte stoppe det igen.

I stedet har de forsøgt at indfange flodhestene og sterilisere dem, men de kan ikke følge med i flodhestenes yngletempo, så det er også mislykkedes.

Flodhestene har ingen naturlige fjender i Colombia, hvilket ellers kunne være med til at holde bestanden nede, så antallet af hippoer bliver bare ved med at stige.

Et studie har vist, at hvis ikke der bliver gjort noget ved det, vil flodhestene have formeret sig til omkring 1.400 styks om 10 år.

Ødelægger økosystemet

Flodhestene er godt i gang med at ødelægge økosystemet i og omkring landet største flod – én flodhest alene spiser omkring 40 kg græs dagligt, og deres efterladenskaber forurener floden og dræber alt i den.

De store dyr er heller ikke specielt venlige af natur, og de forsvarer sig ofte, hvis de føler sig truede. Det har resulteret i, at antallet af flodhesteangreb på lokalbefolkningen er steget i løbet af de sidste par år.

Alle de tiltag, som myndighederne indtil videre har prøvet, har slået fejl.

Den eneste udvej nu er at flytte nogle af dyrene.

De er nu gået i gang med at indfange 70 flodheste og flytte dem til andre lande. Flodhestene bliver lokket ind i mindre aflukker, hvor de skal være, indtil de bliver overført til store transportkasser.

10 af dem kommer til Ostok klosteret i det nordlige Mexico, mens 60 af dem transporteres til et endnu ukendt sted i Indien.

Men prisen for at løse problemerne efter Escobars usædvanlige arv, koster. Både i mandskab og ressourcer. Hele denne aktion kommer til at koste i nærheden af 3,5 millioner dollars.

Selv om denne løsning er utrolig krævende, er alle enige i, at det er den bedste livreddende handling for dyrene.

Flodhestene kan jo reelt set ikke gøre for, at de er blevet placeret på det forkerte sted, på det, i deres verden, rigtige tidspunkt.

Da Escobar døde, blev det anslået, at han efterlod 30 milliarder dollars. Nu er det myndighederne, der hænger på regningen, uden at få så meget som en krone fra ham, der er skyld i overfloden af flodheste.

Sponsoreret indhold