Livsstil

Sjov i vinterferien

13. februar 2016 Af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Børnene kan sagtens få en sjov og hyggelig vinterferie, selv om du ikke kan tage en hel uge fri. Familie-ekspert Charlotte Højlund giver dig idéer til aktiviteter i ferien.

Mine børn roder godt og grundigt rundt i ferierne og deres betegnelser. Flere af dem kalder juleferien for vinterferie, men det er selvfølgelig heller ikke nemt at finde ud af, hvad der er hvad, når juleferien falder om vinteren.
Da skolen begyndte igen efter jul, nævnte jeg for dem, at de snart ville få vinterferie. Sophus spurgte hvornår, og da han fik at vide, at det var i uge syv, så han meget overrasket ud.
– Vil det så sige, at vi har ferie igen allerede om seks uger? spurgte han.
Det bekræftede jeg og fortalte, at der bagefter ventede en række helligdage, hvor de også havde fri. Det var lidt svært at tro på, men det er jo rigtigt – foråret byder på mange fridage. Det er dejligt, men også af og til stressende for forældre, fordi det kræver, at vi finder på en masse oplevelser og aktiviteter.
Men her og nu gælder det vinterferien i uge syv eller otte. Mange bruger den til at tage af sted på ski, men har man ikke har råd til det, er heldigvis meget andet, man kan foretage sig.
Og måske er det vigtigste bare at være sammen oven på en for mange hektisk juleferie, hvor der sker alt for meget.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Tip til at få børnene væk fra skærmen

Idéer til sjov og hygge i ferien:

● Nyd sneen, hvis den er der. Lav ”engle” i sneen, tag en sneboldkamp, byg snemænd og -lygter, tag på kælkebakken, eller en tur i skoven. Alle har godt af frisk luft, og så kan I hygge jer med varm kakao bagefter.
● Is og skøjter er et sikkert hit, og mange steder er der udendørs skøjtebaner, som ikke er afhængige af frostvejr. Du behøver ikke en gang skøjter til de helt små, for de elsker bare at glide rundt – selv om det er på støvler.
● Brug lokalområdets tilbud og find ud af, hvad der foregår på biblioteket eller i indkøbscentret. Langt de fleste byer har en masse aktiviteter i ferierne for at lokke folk til, og langt det meste vil være gratis.
● Få varmen i den kolde tid: Når kulden presser på, er der intet som en tur i svømmehallen for at hygge sig i det varme vand og lege, at det snart igen er sommer.
● Se film på storskærm. Det er dyrt at gå i biografen, men op til hver eneste skoleferie kommer de nyeste børne- og familiefilm, og så er det oplagt at tage en tur i biffen.

Kort, men godt - hvis du kun kan tage et dage fri:

Der er ingen grund til at få dårlig samvittighed, selv om du ikke kan holde en hel uges ferie. Her få du idéer til at sno dig, så I stadig får en fornemmelse af ferie:
Lad bedsteforældrene passe børnene. Det er ikke altid, at bedsteforældre og børnebørn ses så ofte, og derfor kan et par dage med total forkælelse være en superdejlig miniferie.
 Er det for meget med miniferien, kan bedsteforældrene måske tage børnene med på endagstur i skoven, på stranden, på museum eller invitere på besøg til boller og varm kakao – det skal blot være en pause fra børnehave eller sfo.
 Måske kan du tage en eller to dage fri. Ferie er ikke nødvendigvis en hel uge sammen. En enkelt dag, hvor der sker noget andet end ellers, er også ferie.
 Husk at kigge på aktivitetskalenderen i institutionen og slip den dårlige samvittighed. Der sker altid noget særligt for de børn, der ikke kan holde ferie.

LÆS OGSÅ: Mormors boller

Sådan tager du forskud på foråret:

Selv om der endnu er lang tid til, kan I tage forskud på foråret og begynde at så de første planter til drivhuset, haven, altanen eller vindueskarmen. Børnene elsker at se et frø, de selv har puttet i jorden, vokse op til en flot stor plante. Og hvis I skulle være for tidligt på den, og planterne går til, kan I sagtens gøre det igen. Børn nyder generelt at få fingrene i jorden, og det bliver rigtig sjovt med kødædende planter eller en sten fra en avokado, som er ret spirevillig. Hvis I fodrer fugle, kan I også nemt lave mejsekugler af fedt og frø i gamle løgposer eller bygge forårets redekasser af gamle brædder – bare google ”byg en redekasse”.

Sponsoreret indhold