Livsstil

Sjove aktiviteter i efterårsferien for hele familien

11. oktober 2014 af Charlotte Højlund. Bearbejdet af Annika Jeppesen.
Foto: Colourbox
Det er ikke altid nemt at få børnene hevet væk fra skærmen. Her får du en masse idéer til aktiviteter i efterårsferien, hvor hele familien kan være med.
Børn der leger i en park om efteråret

Hvis du ikke er så heldig at kunne rejse væk fra regn og rusk i efterårsferien, kan det være en god idé at lægge planer for aktiviteter, så familien ikke ender med at bruge hele ugen foran en skærm.

Det er der nemlig ingen grund til. For medmindre det står ned i stænger, byder oktober på godt udevejr.

Desuden er der en del sandhed i det gamle ordsprog om, at der ikke findes dårligt vejr, kun forkert påklædning.

Den smukkeste årstid

Og så er Danmark næppe smukkere end netop nu, hvor bladene skifter farve fra grøn til rød, gul og brun.

Hvor æbler og pærer hænger så tungt, at grenene næsten ikke kan bære, og hvor der er svampe at hente i skoven.

Personligt nyder jeg vores fire årstider, og selv om jeg elsker sommeren med sol og varme, er jeg også glad for efteråret, hvor jeg høster frugterne og så småt begynder at planlægge, hvad der skal ske udenfor til næste år.

Nogle gange er børnene med, andre gange er de ikke. Men ét er sikkert: Vi skal ud.

Hvis du også vil have gang i ungerne, får du herunder mine bud på forskellige aktiviteter for hele familien.

Aktiv efterårsferie

 • Saml kastanjer. Det er en klassiker, som børn sjældent bliver trætte af, for de elsker kastanjernes flotte farve og bløde, glatte overflade. Brug tændstikker til at skabe klassiske kastanjedyr, eller stik seks tændstikker ind i en kastanje og vikl forskellige farver garn rundt om pindene, så det danner et "spindelvæv", der kan pynte i vinduet.
 • Flyt om. Drømmer du om at ændre på børneværelset, er det nu, du har tid til at gøre det sammen med børnene. Lad dem være medbestemmende, og mal eventuelt en enkelt væg i en anden farve. De skal ikke være ret gamle, før de kan deltage.
 • Leg med trylledej. Børn elsker det, og det er oplagt hygge en regnvejrsdag. Det er nemt, billigt og fuldstændig ufarligt, men kræver dog lang tid i ovnen ved lav varme.

Kom ud i naturen

 • Løb orienteringsløb. Geocaching, der er en form for skattejagt via smartphone, har en konkurrent på www.findveji.dk, som er udviklet af blandt andet Dansk Idrætsforbund og Friluftsrådet. Her findes ruter overalt i landet, og ruterne kan printes ud.
 • Lav en bålplads og bag snobrød og steg pølser. Det er hyggeligt og kræver ikke meget plads, men forsigtighed, eftersom der er ild involveret.
 • Læg blomsterløg. Det er nu, næste års løg skal lægges, og det kan børnene være med til. Gør græsplænen til en lille blomstereng med de tidlige forårsløgplanter, som er færdige, inden der igen skal slås græs.
 • Flyv med drage. Efteråret er traditionelt forbundet med blæst, så køb eller byg en drage og tag ungerne med på stranden eller i parken. Børnene elsker det og får brugt en masse energi. Kan du ikke huske håndværket, kan du google "byg en drage".
 • Pres saft af æbler og pærer. I dag fås saftpressere for 5-600 kroner, og du kan eventuelt dele med naboen. Hvis man har et æbletræ, har man som regel flere æbler, end man kan spise. De kan blive til saft. Desuden er det en god måde at udnytte nedfaldsæblerne på.

Hvis det regner

 • Tag på museum. Mange museer har gratis entré på særlige ugedage - også i ferierne. Tjek på museernes hjemmesider.
 • Brug biblioteket. Næsten alle biblioteker sørger for særlige arrangementer i skoleferier. Tjek dit lokale bibliotek.
 • Tjek kommunens hjemmeside. Mange kommuner har aktiviteter i ferier, for eksempel gratis børneteater.

Mangler du stadig inspiration, kan du få hjælp på hjemmesiden www.sjovforborn.dk. Her er der idéer til ferier og højtider.

Sponsoreret indhold