Livsstil

Slank med Sense: Den evige hovedpine forsvandt

1. januar Af Vibeke C. Larsen. Foto: Alex Tran/ Aller Foto & Video. 
En barndom med mobning gav Mette et svært forhold til mad. Vægten svingede op og ned, hvilket var en belastning for kroppen, da Mette lider af en kronisk bindevævssygdom.Løsningen fandt Mette i Sense. I dag har hun tabt sig 17 kilo og fået livsglæden tilbage.

Mette var glad og stolt, da hun på sin konfirmationsdag vejede 60 kilo. Da hun gik ud af 9. klasse to år senere, var vægten steget til næsten 80 kilo.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Det var et voldsomt nederlag. Jeg følte mig ikke til rette i min egen krop, fordi jeg havde taget så meget på, siger 27-årige Mette Larsen, der bor i Ferritslev på Fyn sammen med sin kæreste.

Gennem barndommen vejede Mette lidt for meget. Hun blev mobbet med sin overvægt og søgte trøst i maden.

– I min familie er vi som børn til den robuste side, men taber hvalpefedtet, når vi bliver ældre. Det skete bare ikke for mig, fordi jeg begyndte at spise på mine følelser, fortæller Mette.

Når lægen var efter hende op grund af vægten, eller klassekammeraterne kom med onde bemærkninger, søgte hun flugt i kager og slik og kom ind i en ond cirkel, hvor hun overspiste.

 

Foto: Privat

 

– I øjeblikket føltes det som en lykkerus, men bagefter havde jeg det skrækkeligt og kunne ikke forstå, at jeg ikke bare kunne lade være. Jeg skulle jo tabe mig, så det var en evig kamp, mindes hun.

Overspisningen fik Mettes vægt til at stige yderligere.

– Jeg havde i mange år en yo-yo vægt. Når jeg var på kur, tabte jeg mig, men når jeg begyndte at spise normalt, tog jeg det hele på igen. Jeg har kunnet mærke i min krop, at jeg har haft det bedre i de perioder, hvor jeg har været nede i vægt, siger hun.

Kronisk sygdom

Mette har altid haft smerter i kroppen og fik i 2014 diagnosen Ehlers Danlos, som er en kronisk bindevævssygdom. Sygdommen er arvelig, og både Mettes mor og søster har den også.

Sygdommen svækker immunforsvaret, giver hyper mobile led og kroniske smerter. Derfor har Mette svært ved at motionere uden at skade kroppen. Lige-som hendes 84 kilos vægt øgede presset på leddene.

– På grund af min sygdom bliver jeg nødt til at tage højde for min vægt. Jeg havde ekstremt ondt, og min krop ville slet ikke det samme som mig. Så det handlede ikke bare om, at jeg gerne ville være slank, siger Mette, der på grund af sin sygdom er tilkendt fleksjob.

To år efter diagnosen stiftede hun bekendtskab med Sense, og efter et par tilløb har hun de sidste tre års tid levet efter principperne.

– Sense er en livsstil, og det er meget overskueligt og nemt at gå til, når man lige har lært principperne. Jeg behøvede ikke at ændre hele min kost, men fordelingen af portionerne. Jeg er helt vild med, at man bare kan lave mad, som man plejer, men det skal fordeles anderledes, siger hun.

Slut med forbudt

I Sense inddeles dagens tre måltider i spisekasser, og man bruger sin hånd til at afmåle maden, så man får den rette sammensætning af fedt, proteiner og kulhydrat i hvert måltid.

– I Sense er der ikke noget, der er forbudt, men det er alt med måde. Hvis man er ude at spise, kan man stadig spise efter Sense-principperne. I dag tænker jeg ikke over, at jeg lever efter Sense, forklarer Mette.

I Sense er der også plads til ’pyt-dage’, hvor man giver sig selv lov til at spise fredagsslik eller fødselsdagskage.

– Det er rart, at det ikke gør noget, hvis man falder i eller vælger at spise uden Sense-principperne en enkelt dag. Man skal selvfølgelig ikke gøre det en hel weekend, men en enkelt aften gør ikke noget, siger hun.

 

 

Efter halvanden uge på Sense begyndte Mette at kunne mærke forandringerne i sin krop. Hendes evige hovedpine forsvandt, og hun fik mere energi.

– Når kroppen får det, den har brug for, bliver blodsukkeret stabilt, og man har ikke længere samme trang til sukker, fordi man er mættet. Jeg har fået det så godt og tænker, at jeg skulle være begyndt på Sense for længe siden, siger hun.

Sundt alternativ

Inspiration til maden finder Mette i Facebookgruppen ’Sense – sund med fornuft’, og hun gør meget ud at lave lækker mad og få det til at se indbydende ud.

– Før spiste jeg bare et stykke rugbrød til frokost. Nu laver jeg en omelet med revet ost og tomat. Når man spiser noget lækkert, er det med til at holde lækkersulten væk, konkluderer hun.

Mette kan stadig faldei overspisning, hvis hun er presset, men også her har Sense haft en positiv virkning.

– I stedet for at proppe mig med usunde ting, laver jeg en snack-tallerken med ost, gulerødder og agurk. Det er et sundere alternativ, som mætter på en bedre måde. Og har jeg en aften virkelig lyst til slik, hjælper det at drikke lakridste, fortæller hun.

Ny hobby

Hvis trangen til usunde ting bliver for stor, går Mette en tur. Det gør hun også tit, selv om hun ikke er sukkertrængende, for hun kan godt lide at gå. Og så er hun begyndt at danse linedans. For halvandet år siden tog hendes mor hende med til en prøvetime, og Mette var solgt på stedet.

– Jeg bliver så glad af at danse, og så giver det motion, som jeg kan holde til, siger hun.

Mette har i dag tabt sig 17 kilo med Sense og vejer nu 67 kilo. Hun vil gerne smide fem kilo mere, men har ikke travlt, for Sense er en livsstil, som hun ikke har planer om at opgive.

– Jeg kan slet ikke lade være med at dele min mad op efter Sense, smiler Mette.

 

 

Mettes tip:

  • Har du ustyrlig lyst til at snacks, så prøv med sunde alternativer som ostehaps, gulerødder eller agurkestave.
  • Drik lakridste eller sukkerfri saft, hvis sukkertrangen melder sig.
  • Gå en tur, hvis lysten til usunde ting bliver for stor.
  • Lad være med at have slik liggende, men køb en lille pose bland-selv slik, hvis du skal have slik.
  • Find inspiration i Facebook-gruppen “Sense – sund med fornuft”, hvor der er mange spændende opskrifter og svar på spørgsmål.
  • Lav lækker og indbydende mad, for det er også med til at holde lækkersulten væk.

Sponsoreret indhold