Livsstil

Slankehysteri hos børn

5. november 2015 af Charlotte Højlund Foto: All Over Press
Mener din datter også, at hun er for tyk, selv om hun har en helt normal vægt? Mange børn bliver påvirket af samfundets fokus på sundhed og vægt og begynder at gå alt for meget op i, om de er slanke nok. Familie-ekspert Charlotte Højlund hjælper dig med at give dine børn et fornuftigt forhold til deres krop og vægt.

Kamille på 17 giver mig en del hovedbrud i øjeblikket. For et stykke tid siden erklærede hun, at hun ville være vegetar. Hun kom med en masse argumenter om ikke at ville være med til at slå dyr ihjel, og at vi i den vestlige verden spiser for meget kød.
Gået på klingen handlede det mere om, at hun gerne ville tabe sig og mente, at vegetarkost var vejen til et hurtigt vægttab.
Det tvivler jeg en del på, og de af mine veninder, der kender til vegetarkost, siger det samme. Men uanset hvad, er Kamille ked af sin vægt, selv om ingen andre vil mene, at hun var noget som helst andet end perfekt vægtmæssigt.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Giv dine børn et afslappet forhold til deres vægt

Sophus på 11 tror også, at han er for tyk, og han er begyndt at spise en ekstra frugt og grønt og tage 100 mavebøjninger hver aften, ud over at han går til fodbold og trampolin i alt fire-fem gange om ugen. Heller ikke Sophus vejer et eneste gram for meget, men jeg ved faktisk ikke, hvordan jeg skal få ham overbevist om det.
Normalt vil jeg sige, at hvis ens børn har den slags idéer, skal man som forælder se på sig selv: Går jeg meget op i min vægt? Taler jeg meget om den og om andre, der vejer enten for meget eller for lidt? Det har jeg tænkt over, og jeg kan ærligt sige, at det gør jeg ikke – tværtimod. Modsat de fleste kvinder prøver jeg faktisk at tage lidt på, så jeg spiser relativt fedt, og forholdsvis meget for en kvinde.
Men hvor kommer det så fra? Jeg kan kun konkludere, at mine børns fokus på vægt skyldes, at der i hele samfundet bliver talt så meget om vægt og sundhed, at det for nogen bliver en besættelse. Det er jeg ked af på vores børns vegne, for de bør ikke have overvejelser om den slags endnu, i hvert fald ikke, hvis der ikke er grund til det.
Og selv om overvægt er et stigende problem – også i børnehøjde – er langt de fleste børn stadig normalvægtige.

LÆS OGSÅ: Overklassens børn spiser forkert

Til børn med vægtproblemer:

¤ Støt ham i at gøre noget ved det, uden at alt kommer til at handle om kost og motion.
¤ Få råd og vejledning fra jeres praktiserende læge, sundhedsplejersken eller en kostvejleder.
¤ Sørg for at ændre hele familiens kost, så det ikke kun er barnet, der skal spise anderledes – det bliver for svært, hvis han er den eneste, der ikke må få fredagsslik.

Til børn med indbildte vægtproblemer:

¤ Forklar hende, at hun er normal. Du kan eventuelt støtte dig til vægtkurver, hvis hun er stor nok til at forstå idéen bag dem.
¤ Få hjælp fra jeres praktiserende læge, hvis det tager overhånd.
¤ Rum og støt hende, så længe det ikke er skadeligt at ændre kost. Det er for eksempel ikke noget problem, at hun spiser ekstra grønt, så længe hun også får proteiner.

LÆS OGSÅ: Sådan tackler du kræsne børn

Sponsoreret indhold