Livsstil

Studie: Mere nydelse under sex, hvis du er tilfreds med din krop

4. november 2021 Tekst: Thomas Hoffmann, Videnskab.dk
Foto: Panthermedia
Jo gladere du er for dit udseende, des færre problemer oplever du i sengen, konkluderer en ny dansk undersøgelse.

Hvis du kan lide, hvad du ser i spejlet, er der større chance for, at du vil nyde at lægge dig hen i sengen og have sex med din partner.

Er du i stedet utilfreds med din krop, er det til gengæld mere sandsynligt, at du vil opleve problemer i forbindelse med sex. Det kan være mangel på ophidselse, problemer med at få orgasme eller generelt lav lyst til sex.

Sådan konkluderer et hold danske og norske forskere i et nyt studie publiceret i The Journal of Sexual Medicine, ifølge Videnskab.dk.

– Generelt har man færre problemer, jo gladere man er for sit udseende. Vi tolker det på den måde, at når man er tilfreds med sit udseende, har man plads til at være til stede i nuet, siger Camilla Stine Øverup, førsteforfatter på studiet, til Videnskab.dk.

– Sex kræver, at man ikke er helt inde i sit eget hoved, og at man skal komme lidt ud og mærke og føle i øjeblikket.

– Men hvis man er bekymret over sit udseende, kan det være, man bekymrer sig for meget om, hvordan man ser ud og kan ikke give slip og opleve så meget nydelse og ophidselse, uddyber Camilla S. Øverup, postdoc på Afdeling for Miljø og Sundhed på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

Op ad bakke

Studiet begejstrer Annamaria Giraldi.

Hun har ikke været med til at lave undersøgelsen, men forsøger at hjælpe folk med seksuelle problemer som overlæge på Sexologisk Klinik i Region Hovedstaden.

– Det afspejler meget det, vi ser i klinikken. Et gammelt, sexologisk begreb kaldes “spectatoring”, hvor man ser sig selv udefra og ikke kan være til stede i nuet, fordi man er utilfreds med sin krop, måske fordi man synes, man er for tyk, forklarer Annamaria Giraldi, der også er klinisk professor ved Københavns Universitet.

– Det kan betyde, at folk kun vil have sex, når det er mørkt, fordi de ikke kan lide, hvad de ser. Der er meget krop i sex, og synes man ikke, kroppen er tiltrækkende, kan det være op ad bakke. Så jeg synes, deres konklusioner giver rigtigt god mening, og det er dejligt, at det er et stort studie, der har mange med, siger Annamaria Giraldi til Videnskab.dk.

I studiet har forskerne analyseret svar på spørgsmål om sex og udseende fra næsten 3.000 mennesker i parforhold.

Deltagerne har blandt andet rangeret tilfredshed med deres fysiske udseende på en skala fra 1 til 7 og fortalt, om de var tilfredse med deres sexliv – samt hvor mange og hvilken type problemer de oplever i sengen.

Overvægt kan være problem

En forklaring på, at både mænd og kvinder lader til at opleve problemer, kan måske være overvægt.

Ph.d. Helle Gerbild har læst studiet for Videnskab.dk og nævner to måder, overvægt kan have påvirket forsøgsdeltagernes problemer på:

– Overvægt giver en inflammation i kroppen og kan påvirke blodkarrene negativt, så den seksuelle ophidselse hos begge køn kan blive hæmmet, forklarer Helle Gerbild, der i sin ph.d.-afhandling netop så nærmere på fysiologiske årsager til, at mænd kan få problemer med rejsningen.

En anden mulighed er, at det i vores kultur er et ideal at være slank:

– At være normalvægtig og tynd giver i vores samfund seksuel kapital og attraktivitet. Det er også en del af den seksuelle ophidselse, at man forestiller sig, at partneren synes, man er attråværdig.

– På den måde kan der også være en større kulturel kontekst til at føle sig seksuelt attraktiv og kunne blive ophidset, som jeg synes, man risikerer at overse, hvis man kun ser individuelt på det her, bemærker Helle Gerbild, lektor på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, til Videnskab.dk.

Øvelser kan hjælpe

Det gode spørgsmål er jo så, om man kan lære at se lidt anderledes på sin krop, hvis man nu gerne vil opleve færre problemer i sengen.

Annamaria Giraldi fortæller, at man på Sexologisk Klinik allerede laver øvelser med at få folk til at undgå at vurdere deres krop.

– Hvis man arbejder med at sætte sig ud over at bedømme sin krop og synes, den er forkert, kan det måske gøre det lettere at være seksuel, forklarer hun til Videnskab.dk.

En anden del af behandlingen på klinikken går ud på at få folk til at være til stede i deres krop.

Flere videnskabelige forsøg har vist, at kvinder både kan blive mere nærværende under sex og opleve større ophidselse, hvis de kommer i bedre kontakt med deres krop – body awareness – gennem for eksempel mindfulness.

Sponsoreret indhold