Digitalt

Børn og skærmforbrug: Er mobiler skadelige for børn?

18. oktober Af Marianne Ok Nielsen
Foto: Shutterstock
Monika er bekymret for sit barnebarn, der bruger meget tid på sin smartphone - også lige før sengetid. Hun vil gerne vide, om det kan være skadeligt.
børns skærmforbrug, pige ligger i sengen med mobil

Kære Marianne

Jeg nyder at være sammen med mine tre børnebørn, men efter den ældste på 11 år har fået en smartphone, forsvinder hun mere og mere ind i skærmen.

Hos mig er der ingen telefoner ved bordet, når vi spiser. Hvis hun overnatter, prøver jeg at få hende til at sove uden mobilen ved siden af.

Desværre får hun åbenbart lov til at sove med den derhjemme, og klog af skade ved jeg, at jeg ikke skal komme med min mening om børneopdragelse til min datter.

Skader mobilen mit barnebarn?

- Venlig hilsen Monika

Fakta

  • Andelen af 11-19-årige, der sover for lidt, stiger i takt med, hvor meget tid de bruger på tv, computerspil, YouTube og sociale medier.
  • Blandt børn, der bruger mere end seks timer dagligt foran skærmen, er der 59 procent, der er i søvnunderskud.
  • Blandt børn, der bruger mindreend to timer dagligt på skærmen, sover 28 procent for lidt.
Kilde: VIVE, Børn og unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2022.

Kære Monika

Uha, jeg forstår godt din bekymring, og jeg ville ønske, der fandtes et klart svar på dit relevante spørgsmål.

Det er et sprængfarligt emne, og jeg tilhører den lejr, der mener, at børn tids nok kan få forståelse for teknologien. Og at fællesskaber online sagtens kan være gode, men aldrig kan gøre det ud for menneskelige møder i den virkelige verden.

De folkeskoler, der indfører forbud mod telefoner blandt eleverne i skoletiden, har efter min mening fat i den lange ende. Det er lettere, når alle i klassen er uden mobiler.

Selv om ”skadeligt” kan defineres forskelligt, er der bred enighed om, at øget skærmbrug – særligt omkring sengetid – giver dårligere søvn. Når børn sover for lidt og for dårligt, har de sværere ved at lære nyt, større risiko for at blive overvægtige og deres mentale trivsel ryger nedad.

Skærmforbrug og søvn

I 2021 fik 30 procent af de 11-årige for lidt søvn, viser undersøgelsen ”Velfærd og Trivsel” fra VIVE, som er det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Det er en stigning fra 20 procent siden 2017. Undersøgelsen kobler også børnenes skærmforbrug sammen med den manglende og dårlige søvn.

Dit barnebarn havde sikkert gavn af at sove mobilfrit, men det er nok svært for dig at ændre det store på hendes daglige vaner.

Børneopdragelse er et følsomt område for de fleste forældre, og input kan let opfattes som kritik. Næste gang snakken med forældrene falder på nattesøvn generelt, kan du måske snige lidt om børns søvnunderskud ind fra undersøgelsen?

Og så kan du fortsætte med at være det gode eksempel, du er. Voksne sætter tit begrænsninger for deres børn, mens de selv scroller løs i tide og utide. Det giver naturligvis bagslag.

Jeg håber, dit barnebarn ender med sunde skærmvaner og god nattesøvn.

- Med hjertelig hilsen Marianne

Brevkassen "Digitalt"

Marianne Ok Nielsen er journalist og forfatter til bogen "Google er ikke min ven - seks fortællinger om livet som minimal digital" med portrætter af mennesker, som har haft brug for hjælp til alt fra e-Boks.dk til apps på mobilen. I brevkassen "Digitalt" prøver hun at oversætte computersprog til menneskesprog, og i brevkassen findes ingen såkaldt dumme spørgsmål.

Skriv dit spørgsmål på mail til Marianne her:[email protected].

Sponsoreret indhold