Digitalt

Kan man blande fysiske frimærker med digitale portokoder?

17. oktober Af Marianne Ok Nielsen
Foto: Colourbox
Marianne undersøger, om det er muligt at supplere fysiske frimærker med de portokoder, som kan købes online hos PostNord.
Postkasse, online frimærker

Der skal 60 kroners porto på det brev, jeg vil sende til Ry.

Jeg har nogle 50 kroners frimærker liggende, så jeg mangler bare porto for 10 kroner.

På PostNords hjemmeside vil jeg købe en portokode med tal og bogstaver, som jeg selv kan skrive på kuverten, og som gør det ud for et frimærke.

Mens jeg er i gang med at betjene mig selv, slår det mig, at PostNord måske slet ikke godtager onlineportoen sammen med det almindelige frimærke?

En tur i kiosken

Jeg finder intet svar på hjemmesiden, men der er et telefonnummer til PostNord, som er dedikeret til analoge kunder. Derfor er det ekstra komisk, at den indtalte kvindestemme over ventemusikken spørger, om jeg har brug for personlig betjening? For så sidder PostNord nemlig klar til at chatte med mig.

Øh, det er da et helt utrolig malplaceret forslag!

Mens jeg fortsat venter, får jeg også at vide, hvor nemt det er at købe porto via PostNords app. Og ellers er der altid hjælp på PostNords hjemmeside, siger stemmen.

PostNord er ikke alene, for mange andre myndigheder og firmaer henviser også til deres digitale kanaler, mens man som borger eller kunde venter i røret. Underligt, når de fleste som regel ringer, fordi onlineløsningerne netop ikke er en mulighed for dem.

Ude med riven

Efter 72 minutters ventetid med gentagne lovprisninger af PostNord-app’en, får jeg endelig opklaret, at enten skal hele portoen købes online, eller også skal der udelukkende frimærker på brevet. Jeg går i kiosken og køber de sidste frimærker, og i samme kiosk kan jeg få afsendt brevet, nu hvor de fleste postkasser for længst er sløjfet.

Fakta

  • 1. januar 2024 ophæves befordringspligten på pakker og breve. Det vil sige, at staten ikke længere er forpligtet til at stå for en effektiv indsamling og levering af post på lige vilkår i hele landet. For eksempel koster det i øjeblikket 12 kr. at sende et brev (max 50 gr) uanset om modtager og afsender bor i en storby eller langt ude på landet.
  • Staten skal dog fortsat sikre post til ø-samfund, blindepost og udlandspost efter årsskiftet, og der vil være overgangsordninger på andre områder.

Er jeg ude med riven efter PostNord? Ikke rigtigt.

Kunne de gøre det bedre? Helt sikkert – det kan vi vel alle.

Kommer forbedringen, når postområdet bliver givet frit ved årsskiftet, og statsstøtten til PostNord forsvinder? Det tror jeg på ingen måde!

Så resten af 2023 vil jeg glæde mig over, at der stadig findes frimærker, som jeg kan sætte på den post, jeg sender.

Brevkassen "Digitalt"

Marianne Ok Nielsen er journalist og forfatter til bogen "Google er ikke min ven - seks fortællinger om livet som minimal digital" med portrætter af mennesker, som har haft brug for hjælp til alt fra e-Boks.dk til apps på mobilen. I brevkassen "Digitalt" prøver hun at oversætte computersprog til menneskesprog, og i brevkassen findes ingen såkaldt dumme spørgsmål.

Skriv dit spørgsmål på mail til Marianne her:[email protected].

Sponsoreret indhold