Digitalt

Er du digitalt udsat? Her er fem tegn

19. september Af Marianne Ok Nielsen
Foto: Aller Media
Vi kan alle ende i en digitalt udsat position. Alvorlig sygdom eller anden krise kan sætte os ud af spillet digitalt. Her er fem tegn på digital udsathed, du bør være opmærksom på.
Digitalt udsatte

Siden jeg begyndte som e-hjælper i 2014, er der selvfølgelig sket meget med digitaliseringen. Blandt andet har landet fået sin første digitaliseringsminister, hvilket jeg har svært ved at vurdere, om er godt eller skidt. Det må dog betyde, at regeringen betragter det som et væsentligt område, der har brug for mere retning.

Der er også opstået et begreb, som jeg først har bidt mærke i for nylig: Digital udsathed.

Digitaliseringsstyrelsen vurderede i 2021, at 17-22 procent af den voksne befolkning mellem 15-89 år er digitalt udsatte. Tænketanken Justitia anslår tallet til at være helt op mod 25 procent, hvilket svarer til cirka 1.125.000 danskere.

Jeg tror mest på det høje tal, og jeg vil påstå, at vi alle kan ende i en digitalt udsat position. Den er ikke længere væk end en stressdiagnose, en hjernerystelse eller en anden krise, der begrænser os, og dermed sætter os ud af spillet digitalt. Hvilket paradoksalt nok er situationer, hvor kravet om digital kontakt med sygehuse, forsikringsselskaber eller jobcenter netop vokser.

Fem tegn på digital udsathed

1. Selvbetjeningen skal foregå på en computer, mens brugeren ”kun” råder over en smartphone.

2. Svage digitale færdigheder gør det kompliceret at forstå, hvorfor systemerne ikke reagerer som forventet. Mange kan klare det basale, efter de har fået hjælp med at installere og aktivere, men er meget sårbare over for ændringer og opdateringer.

3. Svage administrative færdigheder gør det svært at overskue, hvilke dele af selvbetjeningen der foregår på hvilke platforme. Noget er på en app, andet er på computeren, og det er svært selv at søge anvisninger frem.

4. Svage færdigheder i skriftlig dansk er en yderligere dimension, som selvfølgelig gør det endnu sværere at forstå, hvad der lander i e-Boksen.

5. Hjælpsomme pårørende med fuldmagt bliver begrænset af systemer, der ofte mangler muligheder for, at en digital stedfortræder kan handle på andres vegne.

Kilde: Digital inklusion i det digitaliserede samfund, 2021

Sårbar arbejdsdeling

Mange ægtepar har en praktisk arbejdsdeling, hvor den ene af parterne styrer begges MitID og alt andet digitalt. Det går også fint, men kun indtil husstandens digitale ekspert bliver ramt af sygdom, ulykke eller endnu værre dør.

Det er sårbart og skyder med raketfart ellers kompetente personer over i en digitalt udsat position.

Hvordan hjælper vi mennesker, der pludselig havner i en situation, hvor løsningen ikke længere kan være digital selvbetjening?

Det problem ligger forhåbentlig allerede på digitaliseringsministerens bord og hvis ikke, bør det komme det i en fart.

Brevkassen "Digitalt"

Marianne Ok Nielsen er journalist og forfatter til bogen "Google er ikke min ven - seks fortællinger om livet som minimal digital" med portrætter af mennesker, som har haft brug for hjælp til alt fra e-Boks.dk til apps på mobilen. I brevkassen "Digitalt" prøver hun at oversætte computersprog til menneskesprog, og i brevkassen findes ingen såkaldt dumme spørgsmål.

Skriv dit spørgsmål på mail til Marianne her:[email protected].

Sponsoreret indhold