Digitalt

Pas på falske Facebook-profiler: Anmoder om venskab for at snyde dig

13. september Af Marianne Ok Nielsen
Foto: Aller Media
Agnete oplever, at Facebook-venner anmoder om venskab, selv om de allerede er venner. Det gør hende mistænksom og hun spørger, hvad hun skal gøre?
Falske Facebook-venner

Kære Marianne

Der sker noget på Facebook, som jeg ikke forstår.

Jeg kender alle mine Facebook-venner personligt, og nu har jeg været ude for, at flere af dem pludselig ”anmoder om venskab”, selv om vi allerede er venner.

Det gør mig mistænksom, men er det min eller deres Facebook-konto, der er blevet hacket?

De første gange bekræftede jeg venskabet, men nu er jeg kommet i tvivl om, hvorvidt det var klogt. Hvad skal jeg gøre?

- Med venlig hilsen Agnete

Kære Agnete

Hvor er det godt, du lægger mærke til den slags, og jeg forstår godt, du undrer dig. De ”dobbeltgængere”, du har været ude for, er falske Facebook-profiler, der er en tro kopi af de personer, du allerede har på din venneliste.

Det er hverken din eller deres profil, der nødvendigvis er blevet hacket.

Som regel har den falske dobbeltgænger fuldkommen samme profilfoto som den ægte, og navnet er selvfølgelig også kopieret.

Men kigger du for eksempel profilens opslag igennem, kan du som regel hurtigt se, at der mangler informationer og historik.

Beder om hjælp

Når de falske dobbeltgængerprofiler gerne vil godkendes som ”venner”, er det, fordi de dermed får adgang til flere oplysninger om dit liv.

Det kan gøre et svindelnummer mere troværdigt, hvis de kan referere til noget fra din dagligdag. Deres plan kan også være at sende dig en besked om, at din ven eksempelvis er strandet et sted i verden, hvor han eller hun har fået stjålet alt.

Du kan så – som den gode ven du er – redde situationen ved lynhurtigt at overføre penge, så din ven kan komme hjem, på hospitalet, eller hvad påskuddet nu er.

Det er klart, at vores parader er længere nede, når det ser ud, som om det er en ven, der har brug for hjælp, end hvis vi modtager samme besked fra en komplet fremmed person.

Spørg eventuelt din ven, om han eller hun ved, der er en ekstra profil på spil.

Du kan anmelde de falske profiler til Facebook og slette dem fra din venneliste, og ellers må du være ekstra opmærksom på løsrevne beskeder om liv og død, hvor du bliver opfordret til at handle hurtigt på en bestemt måde.

Jeg håber, det var forklaring nok.

- Med hjertelig hilsen Marianne

Marianne Ok Nielsen svarer på spørgsmål i brevkassen "Digitalt"

Sponsoreret indhold