Tvivlsom førsteplads: Danmark har verdens yngste førstegangsrygere

Gennemsnitsalderen for førstegangsrygere i Danmark er 16,4 år.
Danmark indtager dermed en trist førsteplads over verdens yngste førstegangsrygere. Globalt er gennemsnitsalderen for førstegangsrygere 19 år.
Det viser nye studier publiceret i tidsskriftet The Lancet Public Health, skriver Videnskab.dk.
– Det er rigtig pinligt, at Danmark har en verdensrekord i yngste førstegangsrygere, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, til Videnskab.dk.
– Den gennemsnitlige ryger begynder, to år før de må købe cigaretter. Det kalder på mere kontrol af aldersgrænsen. Det kalder også på et større engagement bredere i befolkningen, at børn og unge ikke begynder at ryge, mener han.
Flytter tidligt hjemmefra
Resultatet kommer bag på Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet.
– Det kan være, at rygning rigtig tager fat, når de unge kommer på ungdomsuddannelserne i Danmark, mens de i andre lande først rigtig begynder at ryge, når de er færdige med ungdomsuddannelserne og kommer ud og arbejder eller går på videregående uddannelse. De danske unge er ret frisindede, og det er deres forældre også, og de flytter tidligt hjemmefra, siger Charlotta Pisinger ifølge Videnskab.dk.

Taljemål viser din sundhed
De nye studier viser, at to tredjedele af alle verdens rygere begyndte at ryge, inden de var fyldt 20 år, og over halvdelen af verdens lande viser ingen fremskridt i forhold til at reducere rygning blandt unge.
Skal tages seriøst
Der er mange gode grunde til at tage det resultat seriøst, mener Charlotta Pisinger.
– Jo tidligere man begynder at ryge, jo højere risiko har man for at blive syg af rygning. Rygning skader allerede i barn-/ungdommen. Jo tidligere man begynder at ryge, desto sværere har man ved at holde op igen, for man bliver meget afhængig.
– Desuden er hjernen ikke færdigudviklet, og den umodne hjerne tåler ikke rygning. Der er stigende evidens for øget risiko for kognitive skader, opmærksomhedsforstyrrelser, angst og depression ved rygning i tidlig ungdom, uddyber Charlotta Pisinger.
Højere afgifter
Studiernes forfattere opfordrer alle lande til hurtigst muligt at vedtage og håndhæve en effektiv tobakskontrolpolitik – blandt andet med højere afgifter.

Tv-lægens bedste sundhedstip: Kig dig selv i øjnene
– Hvis en person ikke bliver ryger, inden vedkommende er 25 år, er det meget usandsynligt, at personen bliver ryger. Det åbner et kritisk vindue med muligheder for interventioner, der kan forhindre unge i at begynde at ryge og forbedre deres helbred resten af deres liv, understreger en af eksperterne bag studiet, professor Emmanuela Gakidou fra University of Seattle.
Det er Charlotta Pisinger enig i.
– Vi ved, at det mest effektive er høj pris på tobaksvarer. Og man skal sætte prisen op på alle tobaksnikotinholdige varer på én gang, så rygerne ikke bare flytter forbruget til noget andet, siger hun til Videnskab.dk.