Tirsdag, 18. oktober 2016 - 7:50 - af Anne Kristensen
Boller med karamelfyld
Små lækre kager med karamel og Daim. Lige til at lave sammen med børnene!

Ca. 30 stk.
Boller
50 g gær
4 dl mælk med stuetemperatur
1 æg
1 tsk. stødt kardemomme
1 dl sukker
½ tsk. hjortetaksalt
12-13 dl hvedemel
125 g blødt smør
½ tsk. salt
Sammenpisket æg til pensling
TIP: I disse boller skal der både gær og hjortetaksalt. Det gør, at bollerne bliver lette og fugtige.
Karamelfyld
100 g smør med stuetemperatur
2 spsk. rørsukker
2 spsk. kakao
1 dl karamelsauce
1½ dl finthakkede Daim-kugler
Prøv også: 7 slags hjemmebagte boller
Daim-creme
Ca. 5 dl piskefløde
½-1 dl karamelsauce
Ca. ½ dl finthakkede
Daim-kugler
Pynt
Florsukker
Opvarm ovnen til 225°.
Boller: Smuldr gæren i en skål. Opløs den med mælken. Tilsæt æg, kardemomme, sukker, hjortetaksalt og halvdelen af melet. Tilsæt derpå det bløde smør og rør det hele sammen til en dej. Tilsæt så det meste af det resterende mel. Arbejd det til en smidig dej. Tilsæt til sidst saltet og lad dejen hæve tildækket i mindst en time. Del dejen i mindre stykker og form disse til boller. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve i ca. 30 min. Pensl bollerne med æg og bag dem midt i ovnen i 7-8 min. Lad dem afkøle.
Karamelfyld: Rør smør, rørsukker, kakao, karamelsauce og Daim-stykker sammen. Skær små låg af bollerne, lav en fordybning i underdelen og smør fyldet på.
Daim-creme: Pisk fløden og sprøjt den oven på karamelfyldet. Dryp karamelsauce over flødeskummet, drys med Daim og læg låget på. Sigt florsukker på toppen af låget.
Opskriften er fra Ude og Hjemme nr. 42, der er på gaden onsdag den 19. oktober 2016. I bladet finder du temasiderne 'Bagedag med børnene' med flere børnevenlige bageopskrifter.
5 slags pandekager:
Pandekager


Pandekager med blåbærhonning
6 personer, ca. 20 stk.
Det skal du bruge til pandekagerne:
1 dl grahamsmel, 2 dl hvedemel, 1 æg, 1 spsk. sukker, 1 tsk. bagepulver, 1 knivspids salt, 2 spsk. oliemargarine, 3 dl kærnemælk, ca. 200 g blåbær - friske eller optøede frosne, ¾ dl flydende honning.
Sådan laver du pandekagerne:
Rør alle ingredienserne til pandekagerne sammen i en skål.
Kom 4-6 klatter dej på panden ad gangen, hver af ca. 1½ spsk dej. Steg pandekagerne ved middelhøj varme, til de er gyldenbrune på begge sider.
Rør blåbærrene med honningen og server til pandekagerne.
Opskrift: Lone Viggers / Foto: Anton G. Skov


Blåbær-pandekager
Det skal du bruge til pandekagerne:
125 g hvedemel, 1 tsk. bagepulver, ½ tsk. salt, 40 g flormelis, 2 æg, 1¼ dl skummetmælk, 1 spsk. oliemargarine, 125 g blåbær
Tilbehør:
Saft af ½ citron, 6 spsk. ahornsirup
Sådan laver du pandekagerne:
Pisk mel, bagepulver, salt, flormelis, æg og skummetmælk sammen til en ensartet dej. Lad dejen hvile i ca. 20 min. i køleskab.
Opvarm en slip let-pande, tilsæt et par dråber fedtstof og 2-3 spsk. dej og form dejen til en lille pandekage, som bager i 2-3 min. Tilsæt så 1-2 spsk. blåbær og vend pandekagen.
Bag den i 1 min. på den anden side. Læg pandekagen på en tallerken og hold den varm, mens resten af pandekagerne bages.
Servér pandekagerne med lidt citronsaft og ahornsirup.
Opskrift: Lisa Bolting / Foto: Mannerup/Kate's Joint


Klassike pandekager
1 liter dej = ca. 15 stk.
Det skal du bruge til pandekagerne:
250 g hvedemel, 4 æg, ½ tsk. salt, 1 spsk. sukker, 1 tsk. vaniljesukker, 100 g smeltet smør, 3½ dl mælk, revet citron - eller appelsinskal
Sådan laver du pandekagerne:
Kom melet i en skål og tilsæt æg, salt, sukker og vaniljesukker. Rør det godt sammen til en glat dej og rør derefter smørret i. Tilsæt mælk og citronskal og rør dejen sammen.
Kom lidt smør på panden til den første pandekage og bag resten uden fedtstof.
Pandekagerne kan serveres med strøsukker og marmelade.
Opskrift: Kim Gravenhorst / Foto: Jacob Ljørring


Pandekager med frugt
12 stk.
Det skal du bruge til pandekagerne:
100 g sigtet speltmel eller sigtemel, 1 spsk. sukker, 1 tsk. bagepulver, 1 knsp. salt, 1 æg, 1½ dl kærnemælk
2 tsk. rapsolie
Marinerede bær:
400 g blandede bær (her blåbær, brombær, hindbær og jordbær), 2 spsk. sukker, 1 spsk. rød balsamico
1 spsk. citronsaft.
Sådan laver du pandekagerne:
Pisk mel, sukker, bagepulver, salt, æg og kærnemælk sammen, til pandekagedejen er glat og uden klumper. Dæk dejen til og stil den på køl i ca. 30 min.
Hæld sukker, rød balsamico og citronsaft over de blandede bær, rør forsigtig rundt og lad bærrene trække, til pandekagerne er færdige.
Hæld et par dråber olie på en varm slip let-pande. Lav en pandekage af 1 spsk. dej (der kan sagtens være 2-3 stykker på panden på én gang). Vend pandekagerne efter 2 min., når de er faste og gyldne, og bag videre i ca. ½ min. Tag pandekagerne af panden og hold dem varme under et stykke stanniol.
Hæld endnu et par dråber olie på panden og bag en ny pandefuld pandekager. Fortsæt således, til al dejen er bagt.
Servér pandekagerne med marinerede bær.
Frugt pr. person
100 g
Opskrift: Lone Viggers / Foto: Anton G. Skov


Æble-pandekager med chokoladesauce
Det skal du bruge til pandekagerne:
2¾ dl hvedemel, 2 tsk. bagepulver, 3 spsk. sukker, 1 æg, 1¼ dl letmælk, ¾ dl danskvand, 2 mellemstore æbler, 1 spsk. olie, 35 g mørk chokolade, ½ dl fløde, 9 %.
Sådan laver du pandekagerne:
Bland mel, bagepulver og sukker. Tilsæt æg, mælk og danskvand og rør, til dejen er jævn. Skræl og riv æblerne og bland det i dejen. Lad dejen hvile i ca. 15 min.
Varm olien i en stegepande og bag 12 pandekager.
Hak chokoladen groft. Varm fløden i en gryde og smelt chokoladen i fløden. Dryp chokoladen over pandekagerne.
Opskrift og foto: Weightwatchers