Butterdejstærte

Flot tærte med butterdejsbund og -låg og et lækkert fyld af æblekompot, vaniljecreme og flødeskum.

Foto: Martin Tanggaard

Ingredienser

Butterdejsbunde
50 g blødt smør
250 g mel
1 nip salt
Ca. 1½ dl koldt vand
200 g smør til at rulle i dejen

Vaniljecreme
½ vaniljestang
2½ dl sødmælk
75 g sukker
3 æggeblommer
25 g majsstivelse

Flødeskum
Pisk skum af 1⁄4 l fløde. Vend 2⁄5 af skummet i cremen, før denne anvendes.

Æblekompot
500 g skrællede æbler i både
2 spsk. sukker
En god sjat hyldeblomstsaft
Evt. lidt æblebrændevin eller likør
En kanelstang
 

PRØV OGSÅ: Æbletærte med citronskal
 

Fremgangsmåde

Butterdejsbunde: Ælt en dej af smør, mel, salt og vand og lad dejen hvile i ca. ½ time.
Forbered ”rullesmørret” ved at banke det ud med håndroden eller en rullepind, til det er elastisk. Bank det ud til ca. 10 x 10 cm.
Rul dejen ud til en plade, der er dobbelt så stor som smørpladen. Læg smørret i midten og fold dejen hen over smørret. Rul dejen ud til et aflangt stykke. Fold en tredjedel ind over midterste tredjedel og fold den sidste tredjedel over de andre, så du har 3 lag. Vend dejen, rul den ud igen, som beskrevet før. Gør det samme endnu en gang. Man foretager hele denne rulleproces tre gange, men lad dejen hvile på køl i 15 min. imellem hver udrulning. Når dejen er færdigrullet, skal den hvile på køl, inden den rulles ud til tærten.
Rul dejen ud til ca. et par mm’s tykkelse. Skær ca. 1 cm brede strimler af dejen og flet dem til et tærtelåg på bagepapir. Stik tærtebunden ud af resten af dejen med en kagering og læg bunden i en smurt tærteform. Hæft med lidt vand en tynd strimmel af overskydende dej rundt i kanten af tærteformen. Prik tærtebunden med en gaffel og bag den og det flettede låg ved 190° i 12-15 min.

Vaniljecreme: Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og læg det tomme hylster i mælken. Skil vaniljekornene med sukkeret og pisk det godt i æggeblommerne. Tilsæt majsstivelse.
Bring mælken til kogepunktet og hæld den over æggeblandningen, imens du pisker. Hæld cremen tilbage i gryden og lad den under piskning  koge i 30-45 sek. Hæld cremen igennem en sigte over i en ren skål og dæk den til med køkkenfilm. Lad den køle helt af.

Æblekompot: Kog æbler, sukker, hyldeblomstsaft og kanelstang over svag varme. Æblerne skal blot koge lidt ud, så der stadig er sprøde æblestykker i.
Smag til med brændevin eller likør. Stil kompotten til afkøling, til den er helt kold.

Tærte: Fyld æblekompot på butterdejsbunden og sprøjt en kant af flødeskum hele kanten rundt. Fordel vaniljecremen oven på æblefyldet, inden for flødeskumskanten. Læg tærtelåget på og drys evt. med flormelis.

TIP Sveskekompot kan erstatte æblekompotten.