Svampetærte

Til denne dejlige tærte kan du bruge næsten alle slags svampe. Her er brugt østershatte, shiitake- og portobellosvampe, men prøv endelig også med champignoner, bøgehatte og kantareller. Tærten kan spises både varm, lun og kold.

Foto: Søren Kvist

Frokostret til 4-6 personer

Ingredienser

250 g butterdej – hjemmelavet eller færdigkøbt
100 g shiitakesvampe
250 g portobellosvampe
100 g østershatte
25 g smør
½ tsk. salt
¼ tsk. friskkværnet peber
6-8 kviste frisk timian
2½ dl piskefløde
4 friske hvide eller røde løg
4 gode æg

 

PRØV OGSÅ: Lone Landmands Tærte med tre slags løg

 

Fremgangsmåde

Rul butterdejen ud og læg den i en velsmurt tærteform. Pres den forsigtigt ned, så den følger formens sider og bund – lad gerne lidt dej gå ud over kanterne, så tærtekanten ikke trækker sig ned i fadet under forbagningen. Prik bunden med en gaffel og forbag bunden i ca. 10 min. ved 200° (ikke varmluft).
Snit de tre slags svampe groft og steg dem i smørret. Krydr med salt og peber og læg timiankvistene i panden. Vend rundt i svampene og rist dem i 5-8 min., så en del af vandet dampes ud af dem. Tilsæt fløden og kog den ind sammen med svampene – fløden skal omtrent reduceres til den halve mængde og tykne lidt. Det tager 8-10 min. Tag timiankvistene fra, men gem nogle til at lægge i tærten.
Skær top og bund af de friske løg, som herefter halveres.
Pisk æggene sammen i en røreskål og tilsæt svampeblandingen lidt efter lidt. Hæld fyldet i den forbagte tærtebund og fordel de halverede løg samt nogle af timiankvistene i tærten. Sæt temperaturen ned til 175° (ikke varmluft) og bag tærten i ca. 30 min., eller til den har sat sig, og overfladen er gylden. Servér den lækre svampetærte varm, lun eller afkølet og giv en sprød salat til.

TIP Undgå for meget vand, når du renser svampe. Langt de fleste kan børstes rene i stedet for at vaskes. Er en vask nødvendig, så lad svampene ligge og tørre lidt på et viskestykke, inden de bruges.