Tomattærte

Lækker tærte med løg, hvidløg, chili, rosmarin og timian og selvfølgelig masser af friske tomater.

Foto: Søren Kvist

Hovedret til 4 eller frokostret til 6 personer

 

Ingredienser

Dej
1 tsk. fint salt
200 g speltmel med skaldele
½ dl jomfruolivenolie
½ dl sesamfrø
1 dl vand
Smør til formen

Fyld
400 g små tomater
3 store rødløg
2 fed hvidløg
1 lille chili eller 1 tsk. chilipasta
25 g smør
½ spsk. rørsukker
1 spsk. friske rosmarinblade
2 spsk. friske timianblade
1 tsk. salt
¼ tsk. friskkværnet peber
½ spsk. dijonsennep
100 g friskrevet tør, fast ost, fx grana
2 dl piskefløde

 

PRØV OGSÅ: Lone Landmands Svampetærte

 

Fremgangsmåde

Dej: Tænd ovnen på 200° (ikke varmluft).
Kom salt i melet og gnid derpå olien ind i melet med fingrene. Tilsæt sesamfrø og vand og ælt dejen let sammen. Vandmængden kan svinge lidt alt efter temperatur og meltype.
Smør en tærteform (ca. 28 cm i diameter) og tryk dejen ud i formen og op langs kanterne. Prik bunden med en gaffel og sæt formen på køl i 15 min. Forbag bunden i 15 min.

Fyld: Halvér tomaterne, pil og snit løgene og hak hvidløgsfeddene fint. Snit chilien fint.
Smelt smørret i en stor pande og steg løgene brune heri under stadig omrøring. Tilsæt rørsukker, de hakkede hvidløg, halvdelen af rosmarin- og timianbladene, chili, salt og peber.
Smør dijonsennep på den forbagte tærtebund og fordel osten herover. Læg løgfyldet over osten og de halverede tomater øverst. Hæld fløden ved og fordel den anden halvdel af krydderurtebladene på toppen. 

Bag tærten midt i ovnen i 20-25 min., eller til den er smukt gyldenbrun i kanterne, og tomaterne er bagte. Servér tærten med en sprød, grøn salat og godt brød til.