Moderne mormormad: Hit fra 70’erne & 80’erne

Nævn 70’erne, og der dukker billeder i brunt og orange op for dit indre øje. 80’erne er de festlige pang-farvers årti – og tiden, hvor vi lærte ordet ”fattig-firserne” at kende. Men hvad med maden – husker du den? Tag med på en rejse tilbage til fortidens danske køkkener og præsenterede mad, som mor eller mormor lavede den. I denne uge går rejsen til 70’erne og 80’erne. Få en af den klassiske opskrifter her.

1980’erne: I danske køkkener tilberedes nu græsk farsbrød, fransk lammekølle med hvidlog, italiensk lasagne og spanske tapas. To populære danske kogekoner griber tendensen og udgiver ”Emma Gad – vi gider ikke” i 1983. Konerne er Nanna Simonsen og Camilla Plum, der ønsker at starte et korstog mod traditionel dansk madkultur og er fortalere for soja, tahin, limabonner, linser, bulgur og brune ris. Kogebogen bliver en bestseller.

LÆS OGSÅ: Pernille Højmark: Min far tog sit liv

70’ernes rejecocktail må vige for en fiks anretning med avocado og rejer. Og mormors langtidssimrede grydekylling med rabarber og agurkesalat bliver i 1982 overhalet indenom af lørdagskyllingen, der købes parteret, krydret og anrettet i praktisk foliebakke, lige til at putte i ovnen.

Også tunmousse bliver voldsomt populært.

Få historien og opskrifter fra 1970’erne og 1980’erne i Ude og Hjemme nr. 18, der udkommer tirsdag den 3. maj 2016.

LÆS OGSÅ: Anne-Maries brevkasse: Svigtet af vennerne

Tunmousse

Forret til 4 personer

8 små salatblade, f.eks.

hjertesalat

Frisk citrontimian

Tunmousse

2 dåser tun, gerne i olie

2 dl cremefraiche

1 dl mayonnaise

Revet skal af 1 økologisk

citron

½ rødløg, finthakket

100 g stenbiderrogn

1 bdt. dild, hakket

Salt og peber

Citronsaft

LÆS OGSÅ: Moderne mormormad: Favoritter fra 50’erne og 60’erne

Tunmousse: Hald olien fra tunen og kom tunen i en skål. Findel den med en gaffel og tilsat cremefraiche, mayonnaise, citronskal, log, stenbiderrogn, hakket dild, salt og peber. Rør det hele sammen og smag moussen til med en smule citronsaft.

Kom moussen i en skål og stil den på køl i mindst 2 timer.

Inden servering: Anret moussen på skyllede salatblade og pynt med frisk citrontimian.

(Fortsætter under billedet)

Opskrifterne stammer fra bogen ”Moderne mormormad”, en bog med retroretter fra 50’erne, 60’erne, 70’erne og 80’erne.

Bogen, der er på 192 sider, er skrevet af Ditte Ingemann og Hélène Wagn, og Ditte Ingemann har fotograferet. Den er udkommet på Samvirkes forlag. Vejledende pris er kr. 199,95.