mager fisk

Smørdampet torsk med grønsager

15. marts 2016 af Lone Landmand
Torsk dampet i smør og hvidvin og serveret med gulerødder, porrer, forårsløg og spidskål, der er svitset i balsamicoeddike og hvidvin. Hertil kogte kartofler eller groft brød.

Hovedret til 4 personer

Ingredienser

500 g torskefilet eller anden regulær fiskefilet
Salt og friskkværnet peber
4 gulerødder
2 små porrer
4 forårsløg
½ spidskål
2 dl hvidvin
40 g smør
2 spsk. solsikke- eller jomfruolivenolie
2 spsk. hvid balsamicoeddike

PRØV OGSÅ: Stjerneskud

Fremgangsmåde

Læg torskefileten på et skærebræt, del den i 4 stykker og drys den med en smule salt på begge sider – det giver en lidt fastere fisk at tilberede.
Skræl gulerødderne og gør porrer samt forårsløg i stand. Fjern eventuelt dækbladet på spidskålen og snit grønsagerne i indbydende stykker. Hold de forskellige typer hver for sig, da de ikke skal have lige lang tid på panden.
Sæt en pande over varmen til fisken. Hæld 1 dl hvidvin og 2-3 dl vand i, så der er ca. 2 cm væske i panden. Tilsæt 20 g smør, varm væden op til lige under kogepunktet og læg filetstykkerne i. Lad dem simre (men ikke koge) i væden i ca. 5 min. på hver side (tiden kan variere en del alt efter stykkernes tykkelse). Fisken er færdig, når du med to gafler forsigtigt kan få lamellerne til at glide fra hinanden. Bliver fiskekødet færdigt før grønsagerne, så flyt panden fra blusset og lad fisken stå i væsken. En fisk skal helst være fugtig.
Hæld olie i en stor pande og svits gulerødder og forårsløg heri i 2-3 min., idet de vendes rundt i ny og næ. Tilsæt eddike og lad den koge helt væk. Det dufter voldsomt, men giver en herlig smag, når eddiken er kogt ind. Tilsæt derpå porre og porretop og efter yderligere 1-2 min. også spidskålen. Vend det hele rundt, krydr med salt og peber og tilsæt resten af hvidvinen. Vend flittigt rundt. Efter 2 min. er vinen ved at være reduceret til det halve, og kålen er faldet lidt sammen. Tilsæt så 20 g iskoldt smør i tern og tag panden af blusset, mens indholdet slynges eller vendes rundt konstant, til smørret er smeltet og har legeret vinen.
Smag til med salt og peber om nødvendigt og servér straks grønsagerne sammen med fisken og eventuelt nogle dampede kartofler eller skiver af godt, groft brød.

Sponsoreret indhold