Tirsdag d. 3. september 2013 - af Pia Friis Andreassen. Foto: Martin Tanggaard
Tapas -tallerken med fisk, rejer og kylling til Dukan-kuren
Tapas -tallerken med fisk, rejer og kylling til Dukan-kuren kan serveres dels som forret, dels som aftensmad.

Få din guide, gode råd og opskrifter til Dukan-kuren her >>
Opskrift til fase 1 = angrebsfasen i Dukan-kuren
RP = Rent protein
Forret: 2 portioner
Aftensmad: 1 portion
Ingredienser til tapas
1. TORSKETATAR
100 g torskefilet
1 tsk. grovkornet sennep
2 tsk. fromage frais
½ spsk. hakket frisk dild
1 spsk. finthakket løg, gerne rødløg
Pynt til tapas
Dildkviste
2. MARINEREDE REJER
8 rå tigerrejer
1 finthakket fed hvidløg
½ tsk. revet, finthakket citronskal (økologisk)
1 spsk. citronsaft
Pynt til tapas
Hakket persille
3. LAKS MED DILDCREME
2 skiver laks
1 spsk. fromage frais
½ spsk. finthakket dild
Pynt til tapas
Dildkviste
4. KYLLINGESPYD
2-3 kyllingeinderfileter
Saften af ½ citron
1⁄8 tsk. tørrede chiliflager
Små træspyd
Pynt til tapas
½-1 spsk. finthakket koriander
PRØV OGSÅ: Dukan-kurens røgede makrelsalat på knækbrød
Sådan laver du tapas
1. TORSKETATAR
Nedfrys torsken i mindst 24 timer inden tilberedningen. Optø herefter torsken og skær den i små tern, som blandes med de øvrige ingredienser.
2.MARINEREDE REJER
Opvarm ovnen til 200°. Pil rejerne, men lad halespidsen sidde. Fjern den sorte streng i ryggen. Vend rejerne med hvidløg, citronskal og -saft. Fordel rejerne i et jævnt lag på en plade med bagepapir. Steg dem på næstøverste rille i den varme ovn i 5 min. Vend dem efter 4 min. og steg dem i yderligere 1 min. på den anden side. Drys lidt hakket persille over inden servering.
3. LAKS MED DILDCREME
Rør fromage frais og dild sammen. Kom cremen på laksen.
4. KYLLINGESPYD
Skær hvert stykke kylling ud i tre dele og kom dem i en skål. Dryp citronsaft over og krydr med chili. Vend det hele sammen og lad det trække i 5-10 min. Træk kødet på spyd, og steg spyddene på en grill eller pande ved god varme i 1½-2 min. på hver side.
Her er Dukankurens 4 faser


Dukankurens Fase 1: angrebsfasen
Dukankurens angrebsfase varer i første omgang 5 dage, hvor du stort set kun må spise magert kød, fjerkræ, fisk, skaldyr og fedtfrie mejeriprodukter. Til gengæld må du spise lige så meget og lige så ofte, du har lyst til.
Forslag til opskrift:
Dukans madpandekager
1,5 spsk. havreklid, 1,5 spsk. fromage frais, 1 æggehvide – eller et helt æg, hvis man tåler kolesterol, 1 spsk. Aspartam eller andet sødemiddel, lidt salt, et par dråber olie.
Rør havreklid, fromage fraise og æg sammen i en skål, smag til med sødemiddel og salt. Kom olie på en tefalpande og tør det af igen. Bag pandekagerne, til de er gyldne på begge sider. Pandekagerne holder mindst en uge i køleskab. Pak dem ind i folie eller husholdningsfilm, så de ikke tørrer ud.


Dukankurens Fase 2: vekselfasen
Dukankurens vekselfase varer i første omgang 5 dage, og nu må du også spise grøntsager. Du må altså spise alt det magre kød, fjerkræ, fisk, fedtfattige mejeriprodukter – og alle de grøntsager, du orker. Efter første omgang af Dukankurens angrebsfase og vekselfase vil du typisk have tabt 4-5 kilo. Så for at opnå et vægttab på 10 kilo skal du gentage de to faser. Du skal altså vende tilbage til fase 1 i 5 dage og efterfølgende fase 2 i 5 dage. Hvis du ønsker et endnu større vægttab, skal du blive ved med at veksle mellem de to faser, indtil du når dit mål.
Klik her for at læse mere om hvad du må spise i Dukankurens fase 2
Forslag til opskrift:
Tun med peberfrugter (2 portioner)
700 g tunsteak,1 rød peber, 1 grøn peber, 1 gul peber, saft af 1-2 citroner, 2 fed presset hvidløg, salt og hvid peber.
Fremgangsmåde:
Vask peberfrugterne, halver dem og fjern stilk og kerner. Gril dem i ovnen i 5 minutter og læg dem i en plastikpose i yderligere 10 minutter. Pil skindet af og skær peberfrugterne i strimler.
Kom et par dråber vegetabilsk olie på panden og tør det af igen. Kom peberfrugterne på panden, lad dem stege et par minutter, tilsæt citronsaft og hvidløg.
Krydr tunen, damp den i 20 minutter og lad den køle af.
Hæld peberblandingen over og lad tunen marinere i køleskabet 2-3 timer. Vend tunen regelmæssigt. Serveres kold.


Midtvejs i Dukankuren
Du vil sandsynligvis have tabt 4-5 kilo når du er halvvejs i Dukankuren. Hvis dit mål er at tabe 10 kilo, er det sandsynligvis nødvendigt, at du vender tilbage til fase 1 de næste 5 dage og fase 2 de efterfølgende 5. Vil du gerne tabe dig endnu mere, fortsætter du bare med at veksle mellem de to faser, indtil du når dit mål.
Klik her for at læse mere om hvad du kan spise når du er halvvejs
Forslag til opskrift:
Rejer i hvidvin
(2 portioner) 900 g pillede og rensede, rå rejer, 4 fed pressede hvidløg, hakket persille, 0,5 dl tør hvidvin, 1 citron, skåret i halve.
Kom rejer, hvidløg, persille og hvidvin på en tefalpande og lad det simre på lav varme, til rejerne er lyserøde. Server med citron.


Dukankurens Fase 3: sikringsfasen
Dukankurens sikringsfase varer 10 dage for hvert kilo, du har tabt. Hvis du altså, som vi foreslår, har fulgt kuren i 20 dage og har tabt dig 10 kilo, skal sikringsfasen vare 100 dage. Her må du igen begynde at spise mere almindeligt, men stadig med nogle restriktioner. Denne fase er meget vigtig, for det er her, din krop vænner sig til sin nye vægt og opgiver at kæmpe for at tage de tabte kilo på igen.
Heldigvis er det nemt at følge madplanen her i sikringsfasen, hvor du selfølgelig må spise alt fra fase 1 og 2. Og nu kan du tilføje frugt, brød, kartofler osv.


Dukankurens Fase 4: stabiliseringsfasen
Dukankurens stabiliseringsfase er i virkeligheden ikke en fase, for den skal vare resten af dit liv, og du må kort sagt spise, hvad du vil. Undtagen én dag om ugen, hvor du vender tilbage og kun spiser rent protein som i fase 1.
Klik her for at læse mere om Dukankurens stabiliseringsfase
1. Fortsæt i hovedtræk med at spise, som du har vænnet dig til i fase 3. Denne madplan sikrer dig en god og alsidig kost uden alt for mange tomme kalorier.
2. Vend tilbage til fase 1 én dag hver uge. Spis altså resten af livet kun af den proteinrige kost én dag om ugen, f.eks. hver torsdag.
3. Tag aldrig mere en elevator. Lad som om, de ikke er opfundet. I din verden eksisterer elevatorer ikke længere. Ligegyldigt hvor højt du skal op, og ligegyldigt hvor meget du slæber på. Gå evt. to gange. En gåtur på 20 minutter dagligt er et absolut minimum.
4. 3 skefulde hvedeklid hver dag resten af livet, evt. i Dukans madpandekager, på yoghurt eller med mælk på.


Rita tabte 37 kilo med Dukankuren
Rita Pedersen havde forsøgt adskillige slankekure og opgivet dem igen. Lige indtil hun læste om Dukan-kuren, der tillader, at man spiser så meget, som man kan. Det gjorde Rita - og tabte 37 kilo.
I flere år har hun været kvinden, som helst ville være usynlig. Kvinden, der krøb langs panelerne og helst ønskede at falde i med tapetet. Badevægten viste 101 kilo, og det var pinligt, syntes hun. Så Rita havde det bedst derhjemme.
Da vægten nåede 95 kilo for et par år siden, forsøgte hun for første gang at slanke sig. Hun gik i gang med at tælle kalorier og snittede og hakkede grøntsager på livet løs. Resultatet udeblev da heller ikke, og Rita tabte sig knap 20 kilo. Men hun blev træt af at tælle og træt af alle de grøntsager, som hun ikke en gang bryder sig som, siger hun.
Men så en onsdag, hvor hun købte Ude og Hjemme, var der en særlig slankekur med bladet. Dukan-kuren hed den.
– Den var lige mig, fordi man må spise masser af kød. Så jeg tænkte, at det må kunne lade sig gøre at tabe mig med den kur, fortæller Rita, der tømte indkøbskurven med de sædvanlige usunde madvarer og i stedet fyldte den med oksekød
I dag har hun så nået sit mål. Rita er igen blevet den slanke kvinde, som hun har det bedst med at være, og hun nyder igen at kunne købe tøj i almindelige dametøjsforretninger.