Torsdag, 10. november 2016 - 9:45 - af Anne Kristensen
Mortensaften: 10 lækre opskrifter på and
Det er Mortensaften i aften, og i den anledning har vi samlet 10 af vores bedste opskrifter på and. Se dem her!

Mange danskere fejrer Mortensaften den 10. november ved at spise and til aftensmad.
Er du en af dem, der skal servere and i aften, så er der inspiration at hente i galleriet nedenunder.
Prøv eksemplevis andelår med appelsin, hel and med æbler og svesker, klassisk andesteg eller andebryst med skysauce og stegt julesalat.
Her finder du 10 lækre opskrifter på and til Mortensaften:
9 lækre opskrifter på and




















Om Mortensaften
Mortensdag (den 11. november) er dagen for Martin af Tours begravelse i Tours år 397. På dansk kaldes han Sankt Morten eller Morten Bisp, og han er årsag til, at vi fejrer Mortensaften aftenen forinden (den 10. november) og i den forbindelse spiser mortensand.
Før spiste man traditionelt gåsesteg på denne dag, men det er nu i de fleste hjem blevet til mortensand – formentlig da andens størrelse passer bedre til danske husstande.
Sankt Morten blev udnævnt til biskop i Tours den 4. juli 371. Legenden siger, at han af ydmyghed ikke ville udnævnes til biskop og derfor gemte sig i en gåsesti. Gæssenes skræppen afslørede ham dog, og Morten bestemte derfor som biskop, at man hvert år skulle straffe gæssene ved at slagte og spise dem.
Ved siden af juleaften er Mortensaften en af de mest vedligeholdte traditioner inden for det danske køkken. Omkring en fjerdedel af de danske husstande vurderes således at markere Mortensaften ved at servere and.
Kilde: Wikipedia