Coq au vin

Dejlig ret med masser af fylde. Retten består at en kylling, der er kogt i vin og tilsat bacon, gulerødder, bladselleri, champignoner, løg, hvidløg, timian og laurbærblade.

Foto: Søren Kvist

Hovedret til 4 personer

Ingredienser

1 frilandskylling
Smør og solsikkeolie til stegning
Salt og peber
4 tykke skiver bacon
4 fed hvidløg
4 løg
3 gulerødder
2 stængler bladselleri
1 buket timian
4 laurbærblade
3 spsk. hvedemel
75 cl rødvin
200 g brune champignoner
250 g frosne perleløg
 

PRØV OGSÅ: Krydret porresuppe med butterdejslåg
 

Fremgangsmåde

Sæt en stor stegegryde over middelstærk varme. 
Del kyllingen i 10-12 stykker og brun dem i 2 spsk. olie og 2 spsk. smør. Drys kødet med salt efter bruningen, men ikke før – så væsker det bare unødigt.
Steg baconskiverne stille og roligt på en anden pande, så fedtet smelter af. Sluk for blusset, når skiverne er ved at blive sprøde, og flyt dem over i gryden med kyllingestykkerne. Lad baconfedtet blive i panden til senere brug.
Pil hvidløgsfeddene. Skræl løg og gulerødder og skær dem og selleristænglerne i mundrette stykker. Tilsæt grønsagerne sammen med timian, laurbærblade, mel, 2 tsk. salt og 1 tsk. peber. Vend det hele grundigt rundt i gryden og tilsæt så vinen. Hvis ikke kyllingestykkerne er helt dækket, så spæd til med lidt vand.
Lad grydens indhold simre under låg i 1-1½ time, eller til kyllingen begynder at blive mør.
Tag låget af gryden og lad vinen koge ind til den halve mængde.
Skær champignonerne i kvarter.
Varm baconfedtet op, når retten er ved at have den ønskede mængde væske tilbage. Spæd eventuelt til med lidt solsikkeolie om nødvendigt.
Svits champignonstykkerne i baconfedtet, til de bliver gyldne. Tag dem af panden og brun derefter de optøede perleløg. Krydr med lidt salt og peber. Lad perleløgene bevare deres sprødhed – de skal blot blive brune. Hæld champignoner og perleløg i gryden til kyllingen, smag saucen til med salt og peber og servér retten sammen med kartofler og sprød salat eller groft brød.
 

TIP Oprindeligt tilberedtes retten med friske perleløg, men de er ikke nemme at skaffe, så vi skifter dem ud med frosne. Perleløg fås også syltede på glas, men bruger du dem, skal du være opmærksom på den gennemtrængende eddikesmag. Den vil ændre rettens smag en del.