Æbletærte

(10 stykker)
Det skal du bruge til at lave æbletærte
50 g grahamsmel
125 g hvedemel
2 spsk. sukker
1 knsp. salt
50 g plantemargarine
1 æg
1 spsk. koldt vand
1 kg søde æbler
1 stang vanilje
75-100 g sukker
25 g hasselnøddeflager
Bag også:
Kanelkage
Frugttærte
TIP
- Hører du til dem, der bruger den hårde margarine
i pakker, så prøv at bytte den ud med den bløde plantemargarine i bæger. Den er sundere, fordi índholdet af umættede fedtsyrer er højt - og så
smager den helt fint.
Sådan laver du æbletærte:
1. Bland grahamsmel, hvedemel, sukker og salt med margarinen til det smuldrer.
Pisk ægget sammen, tag 2 spsk. fra i en kop og gem til senere. Kom resten af ægget i melblandingen sammen med 1 spsk. vand og ælt dejen hurtigt sammen. Klap den fladt ud, pak den ind i køkkenfilm og læg den i køleskab i 1 time.
2. Skræl æblerne til din æbletærte og skær dem i mindre stykker. Kog dem i en gryde med lidt vand i bunden, til de moser helt ud. Sørg for at røre ofte og tilsæt mere vand, hvis de koger tørre. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland dem i æblemosen. Smag til med sukker. Kog mosen ind, til den er helt tyk, og lad den køle lidt af.
3. Tænd ovnen på 200°.
4. Rul dejen til din æbletærte ud på et melstrøet bord og kom den i en tærteform, ca. 20 cm i diameter. Tryk æbletærte dejen godt ud i formen og skær overskydende dej væk fra kanten foroven. Kom æblemosen i tærtebunden. Rul den overskydende dej ud til en firkant i 20 cm's længde. Skær dejen i ca. 8 strimler i 1 cm tykkelse
og læg dem oven på din æbletærte med ca. 3 cm mellemrum, så det ligner et fletværk.
5. Pensl fletværket og kanten med æg og drys med hasselnøddeflager.
6. Bag din ælbetærte midt i ovnen i ca. 35 min., til den er gyldenbrun på toppen.
ENERGI PR. person
- 800 kJ (190 kcal)
Protein: 6 % (3 g)
Kulhydrat: 65 % (30 g)
Fedt: 29 % (6 g) - Frugt pr. person: Ca. 80 g