Krydret æbletærte

I september kommer de nye, danske æbler, og så skal der selvfølgelig laves æblekager. Der er et utal af muligheder, og hver eneste æblekage lavet med kærlighed og omhu er et lille mesterværk. Råvarerne er helt almindelige, men valget af dem og håndteringen kan løfte dem til en symfoni af salighed.
I denne uge får du opskriften på en varmt krydret æbletærte. En prægtig dessert, når den serveres med god vaniljeis.
Ca. 10 stykker
Dej:
2½ dl mel
5 spsk. rørsukker
½ tsk. bagepulver
100 g smør
Vaniljecreme:
2½ dl fløde
2½ dl mælk
½ vaniljestang
50 g rørsukker
3 æggeblommer
2 tsk. maizenamel
Æblefyld:
5 gode æbler - fx filippa
2½ dl rørsukker
½ tsk. stødte nelliker
1 tsk. stødt ingefær
1½ tsk. stødt kanel
Prøv også: Citrontærte
Sådan gør du:
Dej:
Denne dej er nem at arbejde med, og den bliver god og sprød som tærtebund.
Bland melet med rørsukker og bagepulver. Smelt smørret og rør det i melblandingen.
Pres dejen ud i en smurt tærteform (28 cm i diameter).
Vaniljecreme:
Kom fløde, mælk, vaniljestang og halvdelen af sukkeret i en gryde og varm op under jævnlig omrøring, til blandingen damper.
Pisk æggeblommer sammen med maizenamelet og resten af sukkeret.
Hæld den varme flødeblanding i de piskede æggeblommer i en tynd stråle og rør den samtidig ind. Hæld blandingen tilbage i gryden og varm den op under omrøring.
Varm cremen op til kogepunktet. Tag den af varmen, når den har boblet lidt, og sæt gryden til afkøling.
Fyld:
Bland rørsukkeret med krydderierne i en rummelig skål. Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i tynde både. Skær dem derefter i mindre stykker. Vend æblestykkerne i sukkerblandingen.
Fordel æblestykkerne på dejen i tærteformen, hæld vaniljecremen over og sæt formen i en 175° varm ovn. Bag tærten i 1 time.
Servér din æbletærte lun, fx sammen med lidt god vaniljeis.
Prøv også: Pæretærte
Se flere lækkerier med æbler og pærer i galleriet...